
Bokashi
Van appelschil naar plantenvoeding.
Bokashi is een Japanse techniek waarbij je keuken- en tuinafval luchtdicht laat fermenteren. Zo ontstaat een organisch en voedingsrijk mengsel. Daarmee kun je je tuin- en kamerplanten voeden. In tegenstelling tot composteren, komt hier geen CO2 bij vrij. Je hebt geen tuin en relatief weinig ruimte nodig. Dus ook op je balkon kun je aan de slag. Benut je groene keukenafval en laat je planten smullen.
Wat heb je nodig?
Voor het maken van je eigen bokashi heb je luchtdichte emmers nodig. Er bestaan speciale bokashi-emmers die je door hun compacte formaat eenvoudig in een keukenkastje of op je balkon kunt plaatsen. Omdat ze luchtdicht zijn, trekken ze geen vliegjes of ander ongedierte aan. Naast de verzamelplek heb je bokashi-starter nodig. Dit zijn tarwezemelen die van tevoren al gefermenteerd zijn, waardoor er speciaal geselecteerde effectieve micro-organismen in aanwezig zijn die ervoor zorgen dat het fermentatieproces gestart wordt. Verder is het handig om een tool te hebben waarmee je de inhoud wat aan kunt stampen, een bakje om bokashi-sap op te vangen en last but not least: gft-afval! Dit kan bestaan uit keukenafval (gekookt en ongekookt, inclusief kaas- en vleesresten) en tuinafval..
Zelf aan de slag
Kosten: ••
Moeilijkheidsgraad: •
Goed voor: Circulaire samenleving | Vergroening | Consuminderen
Stappenplan
Zelf aan de slag?