Afval, het begin van iets nieuws

Basisscholen goed op weg met afval scheiden in De Ronde Venen

Op steeds meer basisscholen in De Ronde Venen scheiden leerlingen en leerkrachten hun afval. Dat doen ze onder de noemer: afval, het begin van iets nieuws. In alle groepen worden het PMD (Plastic, Metaal (blik) en Drankenkartons)  en papierafval gesorteerd in de klas zodat er nog maar weinig restafval overblijft. Scholen kunnen ervoor kiezen of ze ook GFT (Groente- Fruit- en Tuinafval) willen scheiden. Op deze manier leren de kinderen dat afval een waardevolle grondstof is.

Hoe starten met afval scheiden?
Samen men met de gemeente bekijken we op welke wijze het gescheiden afval op school het beste kan worden ingezameld. Zo worden bijvoorbeeld de zakken met pmd-afval een paar keer per week bij de deelnemende scholen opgehaald.

Educatie
De scholen ontvangen een Leerkrachtenhandleiding met per bouw met een educatie-aanbod dat ze kunnen gebruiken om aan de leerlingen uit te leggen wat er gaat gebeuren en waarom we afval gaan scheiden.

Stickervellen
Ook zijn er voor elke klas handige stickervellen voor 4 afvalsoorten beschikbaar om op de inzamelbakken in de klas te plakken, hieronder de stickers in een Pdf-bestand:

Wat moet waar?
Wat is de juiste bak voor de grondstoffen (we spreken liever niet meer over afval)?
Op http://www.afvalscheidingswijzer.nl staat voor elke afvalsoort het juiste antwoord.

Waarom?
Bijna al ons afval kan gerecycled of hergebruikt worden. Door hergebruik zijn minder grondstoffen nodig voor nieuwe producten. Zo verbrandt er minder afval en dat is beter voor ons milieu.