Toezichthouder indirecte lozingen (32 tot 36 uur per week)

Toezichthouder indirecte lozingen (32 tot 36 uur per week)

Houd jij van een uitdaging? Zie jij jezelf werken als Toezichthouder indirecte lozingen? En zou je graag bij de Omgevingsdienst regio Utrecht werken om samen bij te dragen aan het voorkomen, oplossen en beperken van problemen in riolen en gemalen en het lozen van Zeer Zorgwekkende Stoffen? Dan is deze vacature iets voor jou.

Waarom werken bij de Omgevingsdienst regio Utrecht (ODRU)?

Collega Nico vertelt: “Binnen de ODRU krijg je de ruimte om je te ontwikkelen en door te groeien op je eigen tempo. We hebben een hecht team met collega’s die je graag verder helpen waar jij vast loopt. Ik ervaar veel vrijheid door zelf mijn agenda in te delen wanneer ik mijn controles uit voer, thuis werk of op kantoor aan de slag ga. Dit werk geeft je de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de keuken bij zeer verschillende bedrijven. De ene dag sta je in een verffabriek en de volgende dag zit je om de tafel met een directeur van een voedingsmiddelenbedrijf.”

Wat bieden we jou?

 • Een jaarcontract met de bedoeling om dit om te zetten naar een contract voor onbepaalde tijd;
 • Een startsalaris afhankelijk van opleiding en werkervaring in functieschaal 9 (op mediorniveau) maximaal € 4.537,- of functieschaal 10 maximaal € 5.009,- bruto per maand conform cao SGO bij een 36-urige werkweek, wanneer je volledig aan het functieprofiel voldoet;
 • Een individueel keuzebudget van 17,05% per maand. Het IKB is vrij opneembaar of te gebruiken voor bijvoorbeeld aankoop van een fiets of het kopen van extra vakantie-uren;
 • Laptop, telefoon en je mag een elektrische dienstauto gebruiken voor de controles;
 • Volop ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld door het volgen van trainingen, cursussen of opleidingen;
 • Een aantrekkelijke baan in een collegiale, informele werkomgeving;
 • Binnen de ODRU werken we plaats- en tijdonafhankelijk. Dit betekent dat je, in overleg met collega’s, de mogelijkheid hebt om je werk deels vanuit huis te doen;
 • Budget voor het arbo-proof inrichten van je thuiswerkplek;
 • Regelmatig informele activiteiten zoals een afdelingsuitje, jaarlijks personeelsfeest en het kerstfeest. Ook hebben wij een actieve personeelsvereniging die leuke activiteiten organiseert.

Als Toezichthouder indirecte lozingen gaat je functie er zo uit zien:

Als toezichthouder is geen dag hetzelfde. Je werkt bij de afdeling Integraal Toezicht & Handhaving (ITH) binnen het cluster Industrie. Als omgevingsbewuste toezichthouder controleer en adviseer je onze gemeenten en bedrijven. Je voert zelfstandig lozingscontroles uit bij de industriële bedrijven, zoals voedingsmiddelen en metaalindustrie. Je werkzaamheden bestaan uit preventieve en repressieve procescontroles op indirecte lozingen. Bijvoorbeeld een controle op de kwaliteit van afvalwater of zuiveringstechnische werken, zoals vetafscheiders, obassen en DAF-units.

Ook het oplossen van knelpunten hoort bij je taak. Je bent in staat om risico’s proactief en deskundig op te lossen door (risico)analyses op te stellen en waar nodig te vertalen naar een specifiek toezichtplan met risico’s, beoordelingspunten en een bijhorende toezichtstrategie. Je zoekt waar nodig de samenwerking met onze handhavingspartners (onder andere waterschappen, Veiligheidsregio, politie) en bent de contactpersoon voor onze rioolbeheerders die onze opdrachtgever zijn. Nabijheid is niet voor niets een van de kernwaarden waar vanuit we werken. Ook ben je vraagbaak voor je collega’s als het gaat om lozingen en deel je je kennis om ervoor te zorgen dat toezicht op indirecte lozingen naar een hoger plan getild wordt. Zeer Zorgwekkende Stoffen is een groeiende stofgroep met potentieel grote gezondheidsrisico’s. Je zult toezicht hierop meenemen in je controles en bedrijven bewegen om extra stappen in minimalisatie te zetten.

ITH en de ODRU

De afdeling ITH is volop in ontwikkeling en staat de komende jaren voor grote uitdagingen. De komst van de Omgevingswet leidt ertoe dat we van taakgericht naar resultaatgericht toezicht gaan. Samen met de clustercoördinator draag je actief bij aan een gezamenlijke manier van werken en de ontwikkeling van het cluster. Als zelfstandige medewerker zie je kansen, ben je nieuwsgierig, heb je lef en ga je creatief om met (nieuwe) situaties.

De Omgevingsdienst regio Utrecht (ODRU) ondersteunt vijftien gemeenten en andere overheden in de regio Midden-Nederland bij de uitvoering van milieu- en omgevingstaken. Dat doen we met een breed scala aan producten en diensten op het terrein van onder andere bodem, bouw- en woningtoezicht, vergunningen en meldingen, geluid en lucht, klimaat, energie en duurzaamheid, natuur- en milieueducatie, ruimtelijke ordening en toezicht en handhaving. Wij doen ons werk met ruim 200 collega’s in een collegiale en informele werkomgeving.

Wil je meer weten over de ODRU? Bekijk dan dit animatiefilmpje.

Jouw bijdrage aan onze omgeving

Je bent besluitvaardig, communicatief sterk, weet je keuzes goed te onderbouwen en je bent leergierig om onder andere relevante wet- en regelgeving bij te houden en actief te delen met je collega’s. Als teamspeler werk je op een prettige manier samen met collega’s, externe partijen, zoals waterschappen, ODNL en rioolbeheerders. Ook ben je actief betrokken bij projecten voor de leefomgeving, zoals toezicht op Zeer Zorgwekkende Stoffen. Verder beschik je over het volgende:

 • Minimaal een afgeronde technische, chemische of milieukundige hbo-opleiding;
 • Kennis van zowel bestaande wet- en regelgeving als ook de relevante ontwikkelingen rond de Omgevingswet;
 • Een goed gevoel voor politiek-bestuurlijke verhoudingen. Je begrijpt wat het betekent om vanuit een gemeenschappelijke regeling te werken;
 • Je bent in bezit van een rijbewijs B;
 • Een gezonde dosis humor.

Meer informatie

Aatop Milieu & Ruimte werft voor deze functie exclusief voor ODRU. Het betreft een structurele functie, waarbij je direct in dienst komt bij ODRU. Detachering is niet aan de orde. Heb je belangstelling? Reageer dan snel, want we zoeken op korte termijn naar een passende kandidaat.

Wanneer zich een passende kandidaat aandient gaan we daarmee direct in gesprek, waardoor mogelijk de functie eerder ingevuld wordt. Mocht je dus interesse hebben, wees er dan snel bij!

Je kunt jouw cv en korte motivatiebrief sturen aan Aatop Milieu & Ruimte t.a.v. Anouk van Dinteren, via of neem telefonisch contact op via 0318-796129.

Wil je eerst meer informatie over deze functie en wat hij inhoudt? Neem dan contact op met de enthousiaste projectleider indirecte lozingen Sylvia Lambregts, telefoon 088-0225011.

We horen graag van je!

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.