Foto van een wit raamkozijn
Laatst gewijzigd op: 10 juli 2025

Asbest in beeld: hoe één bedrijf de kozijnen-brache in beweging zet

Het is onmisbaar om te weten hoe je veilig met asbest omgaat bij werkzaamheden aan woningen van vóór 1994. Een onderdeel dat bijzondere aandacht vraagt is: het vervangen van kozijnen. Gelukkig neemt de bewustwording bij ondernemers in de branche steeds meer toe.  

Risico van asbest in kozijnen

Wie werkt aan een woning van vóór 1994, bijvoorbeeld bij het vervangen van kozijnen, kan te maken krijgen met asbest. Hoewel vaak onzichtbaar, vormt dit materiaal bij beschadiging een groot gezondheidsrisico door de vrijkomende vezels. Het is daarom verplicht om vooraf te inventariseren of er asbest aanwezig is. 

“Toch is het bewustzijn hierover niet altijd vanzelfsprekend,” vertelt onze toezichthouder asbest. “Juist bij reguliere werkzaamheden zoals kozijnvervanging blijft het risico aanwezig. Daarom blijven wij als omgevingsdienst niet alleen sturen op meer bewustwording. Ook vragen we om actie. Bijvoorbeeld dat er een goede asbestinventarisatie wordt uitgevoerd door een erkend bedrijf. Als ondernemers die slag maken, is dat altijd iets om blij mee te zijn als toezichthouder.” 

Een kozijn van een inwoner, met plekken waar asbest mogelijk asbest had kunnen zitten en het veilig is verwijderd.

Van bewustwording naar goede praktijk

Bij Opweg Kozijn- en Geveltechniek B.V. in Nieuwegein is het besef van dit risico er niet altijd geweest. In 2023 kwam het bedrijf in contact met de omgevingsdienst. Eigenaar Bas van Kooten vertelt: “Wij waren compleet verrast door het bezoek van de toezichthouder. Nooit eerder waren we op de hoogte van de plicht voor asbestinventarisatie.” 

“Voorheen handelden wij alleen als er asbest in beeld was”, vervolgt Bas. “Pas dan schakelden we een saneerbedrijf in. Nu doen we dat wel anders. Wij delen met de klant al bij de intake dat er een verplichting is. De kosten staan al in de offerte die we uitbrengen.” 

Drempel omgezet in dienstverlening

Hoewel een asbestinventarisatie extra kosten met zich mee kan brengen, merkt Bas dat dit geen invloed heeft op de klanttevredenheid. “Vooraf signaleren en saneren is altijd goedkoper dan achteraf genezen. Werk dat stil komt te liggen is voor een klant uiterst vervelend en daarnaast voor onze planning erg vervelend.”  

En nog belangrijker: de gezondheid! “We doen er alles aan om onze medewerkers op een verantwoorde en gezonde manier aan het werk laten. En natuurlijk de gezondheid van de klant, die is voor ons van groot belang. Nu we er bewuster van zijn gaan we nog meer verantwoord te werk. Sinds kort geven we het stokje zelfs door!”  

Een voorbeeld dat doorwerkt in de branche

Eigenaar Bas van Kooten zet het onderwerp asbest nu actief op de agenda binnen de branchevereniging. Inmiddels besteedt het VKG-keurmerk ook op zijn website uitgebreide aandacht aan asbestinventarisaties bij kozijnvervanging. Daar is onze toezichthouder natuurlijk erg blij mee!  

“Volgens Bas voert nu het merendeel van de 120 VKG-leden standaard een inventarisatie uit,” aldus onze toezichthouder. “Dat laat zien dat één bedrijf écht het verschil kan maken en een voorbeeldfunctie kan vervullen. Zo groeit het bewustzijn en wordt veiligheid in de hele sector beter geborgd. Daar zijn wij heel blij mee.” 

Woon je in een huis of werk je in een gebouw dat voor 1994 is gebouwd? Dan is de kans groot dat er asbest in zit. Als je gaat slopen of verbouwen, moet je daar iets mee doen. Op deze pagina lees je wat, waarom en hoe.