De Ronde Venen Schoon, dat doen we Samen!

Bijna iedereen stoort zich aan zwerfafval. Zwerfval zorgt voor een vervuild straatbeeld, is slecht voor het milieu, jezelf en dieren. Ook kost het opruimen van zwerfafval een hoop geld. Onder het motto ‘De Ronde Venen Schoon, dat doen we Samen!’ werken inwoners, bedrijven, scholen, verenigingen en andere organisaties samen met de gemeente aan het tegengaan van zwerfafval. Er zijn steeds meer vrijwilligers die meehelpen om zwerfafval op te ruimen. Ook jij kunt meewerken aan een schone gemeente.

Zelf zwerfafval opruimen

In de gemeente De Ronde Venen zijn inmiddels al meer dan 200 mensen actief (alle leeftijden) die een eigen stukje straat of groengebiedje schoonhouden. Wil je ook zwerfafval-ambassadeur worden en gratis opruimmaterialen ontvangen?  Meld je dan aan bij NME – Centrum de Woudreus.

Organiseer een schoonmaakactie

Wil je in je straat/ buurt/ bij je vereniging een eigen actie organiseren? Meld je dan aan bij NME-Centrum De Woudreus. We regelen de opruimmaterialen via de Buitendienst van de Gemeente, zorgen dat het afval wordt afgevoerd en dat er publiciteit komt voor je actie. Neem daarvoor contact per e-mail of bel 0297-273692 (van maandag t/m donderdag). De gemeente ondersteunt de schoonmaakinitiatieven met materialen zoals afvalgrijpers, veiligheidshesjes en kliko’s.

Idee of project aanmelden

Heb je een goed idee om onze gemeente schoon te houden? We ondersteunen je bij initiatieven om zwerfafval te verminderen of te voorkomen. Stuur een mail aan

Lessen/ projecten over (zwerf)afval

Wij bieden in De Ronde Venen ook lessen/ projecten aan over (zwerf)afval voor kinderen op de basisschool, het voorgezet onderwijs. Wil je advies of ondersteuning bij onderwijsprojecten over (zwerf)afval? Kijk dan op: Natuur- en Milieueducatie aanbod De Woudreus

Teken je schoonmaakgebied ook in op de kaart van Nederland Schoon. Een aantal scholen heeft ook een gebied rond de school geadopteerd om schoon te houden.

Zwerfafval in het nieuws in De Ronde Venen:

Themapagina Zwerfafval 17 september 2022

Themapagina Zwerfafval 11 maart 2022

Themapagina Zwerfafval 15 september 2021

Themapagina Zwerfafval 11 maart 2021

Themapagina Zwerfafval 11 september 2020

Themapagina Zwerfafval 12 maart 2020 (opschoondag gecanceld vanwege corona)

Themapagina Zwerfafval 18 september 2019

Themapagina Zwerfafval 5 maart 2019

Themapagina Zwerfafval 17 oktober 2018

Themapagina Zwerfafval  15 maart 2018

Themapagina Zwerfafval 14 september 2017

Themapagina Zwerfafval 16 maart 2017

Themapagina Zwerfafval 15 september 2016

Themapagina Zwerfafval 10 maart 2016