Meewerken bij De Woudreus

Steek je handen uit de mouwen bij De Woudreus. Wil je aan de slag als vrijwilliger? Zoek je een stageplek of heb je een ander leuk idee? Doe mee!

Bij NME-centrum De Woudreus zijn veel vrijwilligers actief. Jij bent van harte welkom om ons team te versterken en te werken als:

  • begeleider van (kinder)activiteiten
  • gastheer of –vrouw
  • verzorger van de tuin
  • beheerder van lesmateriaal
  • klusser
Vrijwilliger aan het werk bij De Woudreus

Misschien heb je zelf ideeën over wat je bij ons zou willen doen. We horen het graag!

Deel jouw passie en kennis

Vind jij het fijn om buiten bezig te zijn? Werk je graag met mensen: volwassenen en kinderen? Steek je handen uit de mouwen bij ons. Wil jij je minimaal twee dagdelen per maand inzetten of meer projectmatig, bijvoorbeeld als begeleider van de slootjesonderzoek lessen? Meld je dan aan als vrijwilliger! Wij waarderen jouw inzet.

Voor onze vrijwilligers organiseren wij jaarlijks een gezellige vrijwilligersdag. Als het nodig en passend bij je werkzaamheden kun je een cursus volgen of vergoeden we je reiskosten. Omdat er veel kinderen bij ons over de vloer komen, vragen we je ook om een VOG-verklaring aan te vragen. Uiteraard betalen wij de kosten.

Heb je vragen? Of wil je je meteen aanmelden? Neem contact met ons op!

Vrijwilliger in beeld

Hoe is het om te werken als vrijwilliger bij Natuur- en Milieueducatie-centrum De Woudreus? Vrijwilligers vertellen over hun ervaringen en wat hen beweegt om dat te doen:

Vrijwilliger Monique van Kootwijk uit Wilnis aan het werk met een pindaketting voor een meisje.

Als ik had geweten hoe leuk en nuttig het is, had ik mij eerder willen aansluiten”
Monique van Kootwijk uit Wilnis

“Ik ben in 2021 gestart met vrijwilligerswerk voor De Woudreus. Nog niet zo lang dus. Ik heb voor De Woudreus gekozen omdat ik erg begaan ben met de natuur in Nederland. Je ziet dat het de laatste jaren snel achteruitgaat en ik wil daar iets aan doen. En dan met name op een plek dicht bij huis. Ook omdat ik het leuk vind om met kinderen te werken is dit de ideale plek. Ik vind het heerlijk om met de kinderen buiten te zijn, vooral na vele jaren op een kantoor gewerkt te hebben”.

Wat doe je bij de Woudreus?
“Mijn werkzaamheden zijn heel divers. Je mag zelf je voorkeuren aangeven en je hebt invloed op de taken die je uitvoert. Ik help mee met de woensdagmiddag natuurclub en ik geef gastlessen op school en gastlessen buiten. Dat doe ik bijvoorbeeld bij het Tiny Forest bij basisschool Kids College in Wilnis en bij De Windroos en De Twister in Mijdrecht. een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bosje met een buitenleslokaal waarin kinderen leren over de natuur. Ook begeleid ik excursies voor de scholen, zoals afgelopen najaar een excursie over kleine bodembeestjes voor de groepen 4, 5 en 6.

Wat levert het vrijwilligerswerk jou op?
“Het geeft voldoening om kinderen iets te vertellen over de natuur en om kinderen te motiveren om meer buiten te spelen. Het heeft mij ook hele leuke nieuwe contacten opgeleverd. Ik werk met hele aardige collega’s en er is een hele fijne werksfeer”.

Wat heb je geleerd?
“Ik heb veel geleerd over bodemdiertjes (pissebedden, wormen, rupsen etc.) en ik leer veel over de natuur. Als ik had geweten hoe leuk en nuttig het is had ik mij eerder willen aansluiten. Ik doe  tijdens mijn werkzaamheden echt veel informatie en kennis over de natuur op”.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
“In de bergen klimmen en wandelen (lange afstand). Het grappige is dat de dingen die ik hier opsteek vaak terug zie tijdens de wandelingen. Dan herken ik een bepaalde paddenstoel of plant”.

Waarom is vrijwilligerswerk bij De Woudreus een goede keuze?
“Ik zou mensen zeker aanraden om een keer te komen kijken of te praten. Er zijn zoveel activiteiten te doen dat het vaak wel past in je schema.”

Wie zou ik na jou moeten interviewen?
Riet de Bruijn. Ze is al sinds jaar en dag vrijwilliger bij De Woudreus maar omdat haar gezondheid haar op het moment wat in de steek laat, kan ze helaas niet meer zo vaak komen.”

Interview: Jasmijn Stuivenberg
Foto: André Russcher