Energie besparen voor bedrijven en ondernemers

De overheid vraagt van ons allemaal dat we zuiniger omgaan met energie. Daar heb jij met je bedrijf of als ondernemer ook mee te maken. Hieronder lees je wat je kan en moet doen aan energiebesparing.

Energiebesparing binnen je bedrijf

Verbruik je met jouw bedrijf meer dan 50.000 kWh elektra en/of 25.000 m³ op jaarbasis? Dan ben je verplicht om alle energiebesparende maatregelen te nemen die je binnen 5 jaar terug kunt verdienen. Energie besparen is daarmee niet alleen beter voor het milieu, je kunt er ook geld mee besparen. Een besparing van 20 procent is geen uitzondering.

Toezichthouders van de ODRU controleren of jouw bedrijf voldoet aan de wettelijke plicht. We adviseren je over een plan van aanpak, spreken met elkaar af op welke termijn je wat hebt uitgevoerd en controleren hier op. Als wij zien dat je niet alle rendabele maatregelen hebt genomen, dan treden wij handhavend op.

In de onderstaande video zie je een toezichthouder van de ODRU die op controle gaat.

Erkende maatregelen

Om het voor jou als ondernemer makkelijker te maken om te voldoen aan de energiebesparingsplicht heeft de overheid een lijst met energiebesparende maatregelen gemaakt. Hier lees je meer over deze erkende maatregelen.

Om zoveel mogelijk energie te besparen, moet je de erkende maatregelen goed beheren en onderhouden. Dit heet Doelmatig Beheer en Onderhoud (DBO). Hierdoor heb je meer kans dat de investering zich ook echt terugbetaald. Meer informatie over DBO-maatregelen kun je vinden op de site van Infomil.

Naast de erkende maatregelen kijkt de ODRU ook graag met je mee naar extra mogelijkheden om energie te besparen.

Informatieplicht

Bedrijven zijn sinds 1 juli 2019 elke 4 jaar verplicht de overheid actief te informeren over wat ze precies gedaan hebben om de vereiste energiebesparing te bereiken. Anders gezegd: je moet dus zelf bewijzen dat je de wettelijke plicht tot energiebesparing voor je bedrijf echt naleeft. Dit is bedacht om handhaving van de wet makkelijker te maken.

Van 2023 tot 2027 loopt de tweede ronde informatieplicht energiebesparing. Je kon hiervoor tot 1 december 2023 een melding indienen via het eLoket van RVO. Heb je dit niet gedaan, dan kun je een boete krijgen.

Onderzoeksplicht

Verbruikt je bedrijf jaarlijks meer dan 10 miljoen kWh aan elektriciteit of 170.000 m3 aan aardgas, dan geldt er voor jouw bedrijf een onderzoeksplicht. Deze plicht is bedoeld voor energiezuinige oplossingen die te maken hebben met de activiteiten van je bedrijf: niet met het bedrijfspand (behalve als die oplossing gevolgen heeft voor het energiegebruik van de gebouwen). Voor de bedrijfspanden zelf geldt de ‘informatieplicht energiebesparing’. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vind je meer informatie.

Energiebesparing voor kleinverbruikers

Verbruik je met jouw bedrijf minder dan 50.000 kWh elektra en 25.000 m³ op jaarbasis, dan ben je een kleinverbruiker. Dan is het juist ook voor jou interessant om te kijken welke energiebesparende maatregelen je kunt nemen. Voor jou als kleinverbruiker verdienen energiebesparingsmaatregelen zich nog sneller terug dan voor grotere energieverbruikers, doordat je een hogere energieprijs betaalt.

Meer informatie

Hieronder vind je meer informatie over duurzaamheid en energiekosten voor bedrijven en ondernemers.