De Woudreus activiteiten

Lezing over wilde bijen door Pieter van Breugel

Datum: dinsdag 21 mei 2019 vanaf 20:00 tot 21:30

Op dinsdag 21 mei geeft Pieter van Breugel een lezing in het kader van de internationale World Bee Day over wilde bijen. In ons land komen naast de bekende honingbij meer dan driehonderd soorten bijen voor. We noemen ze wilde bijen, omdat ze hier inheems zijn, dus 'in het wild' voorkomen. De ruim twintig soorten hommels rekenen we ook tot onze wilde bijen. Hommels vormen kolonies met vele dieren in één nest. De meeste inheemse bijen doen echter alles alleen en heten daarom solitaire bijen. Omdat ze ons niet steken en dus niet lastig zijn, zijn ze onbekend. Vele van deze soorten zijn gespecialiseerd op bepaalde planten en worden sterk bedreigd door de negatieve invloed van de mens op de flora. De bijen worden vaak genoemd naar hun uiterlijk of gedrag.

Pieter van Breugel

Pieter van Breugel is auteur en fotograaf van het boek: “Gasten van Bijenhotels” en houdt zich al jaren bezig met het bestuderen van deze dieren en met het aanbieden van nestgelegenheid. Hij geldt intussen als een autoriteit en zal uit eigen ervaring puttend en aan de hand van werkelijk unieke opnames een inkijkje geven in de wonderlijke insectenwereld. Hij geeft informatie over hoe u bijen in uw eigen tuin beter kunt bekijken en helpen aan nestgelegenheid en voedsel. Daarbij gaat het met name over de vele inheemse soorten bijen en wespen, die u niet lastig vallen, die niet steken, niet in kolonies leven, maar die wel onze bloemen bestuiven en luizen, vliegen, rupsen en andere lastige dieren wegvangen. Wolbijen, behangersbijen, metselbijen, goudwespen, metselwespen, vliegen­doders, spinnendoders en andere intrigerende dieren zullen minder geheimen hebben na deze avond.

Het zoemt bij De Woudreus tijdens de World Bee Day

Datum: woensdag 22 mei 2019 vanaf 14:00 tot 16:00

Tijdens de Bijendag zetten we met name de solitaire bijen die Nederland rijk is extra in het zonnetje. Kom van alles te weten over de lapse behanger die zijn nest met bladstukjes behangt en de zandbij, die zijn nest graaft in de bodem. Ga op stap met de imker, maak een Bijen B&B, help mee bijen tellen en maak een honing gezichtsmasker. Je kunt ook verschillende soorten honing proeven. De smaak van honing wordt grotendeels bepaald door de oorsprong van de nectar (de honing van de paardenbloem smaakt anders dan die van bijvoorbeeld de linde of heide). Proef jij waar de bij de nectar heeft verzameld? We gaan ook nog honing slingeren, honingkoek happen en zaadbommen (voedselpakketjes voor bijen) maken.

Bijen in het zonnetje
Op het moment krijgen bijen veel aandacht. En dat is hard nodig, want met name de wilde of solitaire bijen hebben het moeilijk. Dat raakt ons ook, want met het vliegen van bloem naar bloem, zijn bijen de belangrijkste bestuivers van de bomen en planten waar wij van eten. Ook in de natuur zijn wilde bijen erg belangrijk. Ze zorgen voor de bestuiving van struiken en bomen met vruchten. Zonder vruchten en zonder zaden komen er geen nieuwe planten en hebben veel vogels niets te eten.

Iedereen welkom
Bezige bijen van alle leeftijden zijn van harte welkom! Voor deze middag is aanmelden niet nodig.

Natuurclub

Vanaf woensdag 31 okt om de week van 14:00-15:30 uur

De Natuurclub is een natuurbelevingsclub voor kinderen vanaf 6 jaar. Om de week komen de kinderen van de club bij elkaar om in en om de Woudreus de seizoenen, spinnen, bladeren, paddenstoelen, modder en beestjes te bewonderen en te ontdekken. Elke keer een nieuw avontuur. De club loopt tot het voorjaar van 2019, dan begint de moestuinclub weer.

data: 31/10, 14/11,28/11,12/12,9/1,23/1,6/2,20/2,6/3,20/3

Kosten: 20,=

Meer activiteiten zoeken in GroenGelinkt

Bent u op zoek naar andere groene activiteiten in onze regio? Zoek dan verder in onze GroenGelinkt schermen via de zoekknop hieronder:

GroenGelinkt