De Ronde Venen Schoon, dat doen we Samen!

Opgeruimd de lente in? Doe mee met de Landelijke Opschoondag op 20 maart 

Op zaterdag 20 maart 2021 is de 19e editie van de Landelijke Opschoondag. Dan steken tienduizenden Nederlanders de handen uit de mouwen voor een schone buurt. De Landelijke Opschoondag kun je zien als een gezamenlijke voorjaarsschoonmaak. In verband met het coronavirus vindt de dag dit jaar in aangepaste vorm plaats. Ga je op de Landelijke Opschoondag de deur uit voor een frisse neus? Maak er een opschoon-ommetje van. Zo wordt jouw buurt een zwerfafvalvrije schoonheid. En zo doen we het op afstand, toch nog samen.

Ga je zwerfafval rapen? Doe het veilig. Lees de preventiemaatregelen van Nederland Schoon in verband met het coronavirus.

ZO DOE JE MEE AAN DE LANDELIJKE OPSCHOONDAG
Voor iedereen die mee wil doen, liggen er op 20 maart op een aantal locaties in de gemeente opruimmaterialen klaar. Voor de kinderen is er een opruim-kinderpakket beschikbaar. Voor de pakketten geldt: zo lang de voorraad strekt.  Heeft u zelf (werk)handschoenen en een grijper? Neem die dan mee.

Leen hier opruimspullen voor een opschoon-ommetje:
Woont u in de buurt van deze locaties? Dan kunt u uw materialen en kinderpakketten daar ophalen en na gebruik terugbrengen.

 • 9.30 – 12.00 uur Opschonen met de Wereldwinkel Abcoude, start Brugstraat 9
 • 9.30 – 11.30 uur Plassen jutten bij Vinkeveen Haven
 • 10.00 – 13.00 uur Opschonen bij Bloemhaven 56 in Vinkeveen
 • 9.30 – 11.30 uur Opschonen Vlinderbos, start bij Veenweg 117a Wilnis
 • 10.00 – 12.30 uur Opschonen met Werkgroep Groen van Twistvlied & Wickelhof, start bij De Trekvogel in Mijdrecht
 • 10.00 – 16.00 uur: Opschonen in Baambrugge met de Lions Abcoude- Baambrugge, start bij De Vijf Bogen

Woont u elders in de gemeente?

Dan kunt u zich aanmelden voor een opruimpakket met grijper, afvalzakken en handschoenen (zolang de voorraad strekt).  U kunt de spullen woensdag 17 maart tussen 12.00 en 17.00 uur ophalen bij De Woudreus in Wilnis. Op woensdag 24 maart kunt u alles daar weer inleveren tussen 12.00 en 17.00 uur.  Hier meldt u zich aan voor opruimspullen.

Veiligheid voorop
Tijdens de Landelijke Opschoondag staat ieders gezondheid natuurlijk voorop. Houd u aan de corona preventiemaatregelen tijdens de opruimactie:

 • Houd u aan de algemene coronaregels
 • Heeft u klachten? Blijf dan thuis
 • Houd 1,5 meter afstand van elkaar
 • Draag rubber of latex handschoenen of gebruik een grijper
 • Deel geen handschoenen, grijper of drinkfles

Platform Ronde Venen Samen Schoon

Platform De Ronde Venen Samen Schoon is een burgerinitiatief dat tot doel heeft te zorgen voor minder zwerfafval in de gemeente. Iedereen in De Ronde Venen kan zich hierbij aansluiten. In het platform zitten bijvoorbeeld afgevaardigden van de verschillende wijkcomités, maar ook mensen op persoonlijke titel. Het platform bestaat uit een kleine kern van coördinatoren met daarnaast een grote groep vrijwilligers die zelf in hun buurt zwerfafval opruimen en/of bij acties om hulp gevraagd kunnen worden. NME-centrum De Woudreus ondersteunt het platform. Meer hierover leest u in het Adoptieplan Ronde Venen Schoon_ambassadeurs.

De kaart (is niet up tp date bijgewerkt) laat zien waar al ambassadeurs helpen om zwerfafval op te ruimen. Ook de coördinatoren staan erop. Wilt u ook ambassadeur worden of bent u al ambassadeur, maar staat uw stukje nog niet op de kaart? Meld u dan aan bij een van de coördinatoren of bij ">NME-centrum De Woudreus. Een aantal scholen heeft ook een gebied rond de school geadopteerd om schoon te houden.

 legenda

Zwerfafval in het nieuws in De Ronde Venen:

Themapagina Zwerfafval 5 maart 2019

Themapagina Zwerfafval 17 oktober 2018

Themapagina Zwerfafval  15 maart 2018

Themapagina Zwerfafval 14 september 2017

Themapagina Zwerfafval 16 maart 2017

Themapagina Zwerfafval 15 september 2016

Themapagina Zwerfafval 10 maart 2016