De Ronde Venen Schoon, dat doen we Samen!

Opruimactie Stelling van Amsterdam, help je mee?

Op 28 september 2019 organiseren gemeente De Ronde Venen en gemeente Stichtse Vecht een schoonmaakactie in waterlinie-gebied. Inwoners worden uitgenodigd om de wandelpaden en riviertjes in het landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en Stelling van Amsterdam schoon te maken. Gemeente De Ronde Venen regelt onder andere kano’s om afval uit het water te ‘vissen’.  In de zomer ontstaat zwerfafval in de natuur en dus ook op en rondom het water. Op de oevers en in het water blijft de rommel gemakkelijk liggen. Het najaar leent zich uitstekend om het afval op te ruimen. De gemeente doet we dit natuurlijk al, maar komt niet overal. Fijn als je mee wilt helpen om op minder toegankelijke plekken afval op te ruimen? Vele handen maken licht werk!

Meedoen? Zo werkt het:
1. Op het Fort Abcoude worden routes uitgedeeld (zodat deelnemers niet allemaal hetzelfde stukje schoonmaken). De gemeente deelt hier afvalgrijpers, handschoenen, vuilnisbakken en –zakken uit.

2. Geniet van de wandeling, boot- of kanotocht en verzamel onderweg rondslingerend afval. Je kunt meedoen met je eigen boot, met een kano of te voet.

3. Na afloop zijn deelnemers van harte welkom voor een gezellig samenzijn en een hapje en drankje bij het fort Abcoude.

Praktische informatie
De schoonmaakmiddag vindt plaats op zaterdag 28 september van 14.00 uur – 16.30 uur vanaf fort Abcoude aan de Molenweg 19. Startpunt voor de schoonmaakactie in de gemeente Stichtse Vecht is Fort Maarsseveen. Wij raden je aan om met de fiets te komen. Voor de inkoop van materiaal graag aanmelden via . Geef ook aan of je een kano wenst te gebruiken en met hoeveel personen je meedoet. Er zijn geen kosten verbonden aan het gebruiken van een kano, maar er zijn een beperkt aantal kano’s beschikbaar. De opruimactie is een samenwerkingsproject van de gemeenten Stichtse Vecht en De Ronde Venen. Ze worden ondersteund door Provincie Utrecht, Waternet en Natuurmonumenten. NME centrum De Woudreus is medeorganisator van de opruimactie in de Ronde Venen, samen met Vinkeveen Haven.

Platform Ronde Venen Samen Schoon

Platform De Ronde Venen Samen Schoon is een burgerinitiatief dat tot doel heeft te zorgen voor minder zwerfafval in de gemeente. Iedereen in De Ronde Venen kan zich hierbij aansluiten. In het platform zitten bijvoorbeeld afgevaardigden van de verschillende wijkcomités, maar ook mensen op persoonlijke titel. Het platform bestaat uit een kleine kern van coördinatoren met daarnaast een grote groep vrijwilligers die zelf in hun buurt zwerfafval opruimen en/of bij acties om hulp gevraagd kunnen worden. NME-centrum De Woudreus ondersteunt het platform. Meer hierover leest u in het Adoptieplan Ronde Venen Schoon_ambassadeurs.

De kaart laat zien waar al ambassadeurs helpen om zwerfafval op te ruimen. Ook de coördinatoren staan erop. Wilt u ook ambassadeur worden of bent u al ambassadeur, maar staat uw stukje nog niet op de kaart? Meld u dan aan bij een van de coördinatoren of bij ">NME-centrum De Woudreus. Een aantal scholen heeft ook een gebied rond de school geadopteerd om schoon te houden.

 legenda

Zwerfafval in het nieuws in De Ronde Venen:

Themapagina Zwerfafval 5 maart 2019

Themapagina Zwerfafval 17 oktober 2018

Themapagina Zwerfafval  15 maart 2018

Themapagina Zwerfafval 14 september 2017

Themapagina Zwerfafval 16 maart 2017

Themapagina Zwerfafval 15 september 2016

Themapagina Zwerfafval 10 maart 2016