Dronebeeld bedrijventerrein Vianen

Warmtepomp: waarom elektrisch verwarmen? 

In 2050 wil Nederland helemaal klimaatneutraal zijn. Hiervoor zijn slimme en efficiënte oplossingen mogelijk. Een daarvan is de warmtepomp. Dit is een verplichte maatregel, mits het stroomnet het toelaat.

Ben jij verplicht om hieraan te voldoen?

Heeft jouw instelling of bedrijf een jaarlijks gebruik van minimaal 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas(equivalent)? Dan ben je verplicht om energiebesparingsmaatregelen te nemen. Eén van die erkende maatregelen is de implementatie van de (hybride) warmtepomp. Deze maatregel draagt bij aan de doelstelling voor CO2-reductie en de verlaging van het aardgasverbruik. Wij houden hier toezicht op.

Stappenplan

Wil je jouw bedrijf toekomstbestendig maken en kosten besparen? Volg deze stappen:

Stap 1: altijd eerst energie besparen

Voordat een warmtepomp geïnstalleerd wordt, begin je altijd met het verbeteren van de isolatie van de gebouwschil – en beperking van de ventilatievraag om de koel – en warmtevraag te verkleinen. Zo voorkom je dat er een te grote warmtepomp wordt geïnstalleerd. Ook maak je het energieverbruik zo laag mogelijk. Op de lange termijn bespaart dit kosten. Meer info vind je hier.

Stap 2: heb je voldoende capaciteit?

Om een warmtepomp te plaatsen is het nodig om een aansluiting met voldoende capaciteit te hebben. Controleer daarom of de elektriciteitsaansluiting groot genoeg is. Als dit niet het geval is, vraag dan een grotere aansluiting aan bij de netbeheerder. Is er een aansluiting nodig die groter is dan 3x80A? Dan is verzwaring van zo’n aansluiting op dit moment niet mogelijk. Deze aanvragen komen op een wachtlijst.

Stap 3: is het mogelijk vanwege netcongestie?

Het elektriciteitsnet kan de groei van de hoeveelheid duurzaam opgewekte energie en de toegenomen hoeveelheid gebruikte elektriciteit in bedrijven niet bijhouden. Daarom is een elektrische warmtepomp niet altijd mogelijk. Een hybride warmtepomp kan dan een oplossing zijn.

De hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel. De warmtepomp levert het grootste deel van het jaar warmte. Alleen als het erg koud is of als het gebouw snel moet opwarmen, springt de ketel bij. Dit leidt tot gemiddeld 60% besparing op het aardgasverbruik. In goed geïsoleerde gebouwen kan ook direct worden overgestapt naar een volledig elektrische warmtepomp die helemaal geen aardgas gebruikt. De netbeheerder adviseert vanwege netcongestie een overstap naar een hybride warmtepomp.

Stap 4: bekijk het warmteprogramma van jouw gemeente

De gemeente heeft een warmteprogramma opgesteld met per gebied de beste warmteoplossing. Mogelijk kun je aansluiten op een warmtenet van een aanbieder in de buurt. Op de website van jouw gemeente is hier meer informatie over te vinden.

Stap 5: neem contact op met een installateur of energieadviseur

Neem contact op met een installateur of energieadviseur voor een warmteoplossing en benodigd vermogen. Een overzicht daarvan vind je hier.

Stap 6: heb je een omgevingsvergunning nodig?

Controleer of een warmtepomp vergunningvrij geplaatst kan worden. Op deze website staat een infographic met uitleg over het vergunningvrij plaatsen van een warmtepomp. Denk je dat het nodig is? Of twijfel je? Doe dan de vergunningscheck.

Meer informatie?

Wat is netcongestie?

Door de snelgroeiende hoeveelheid duurzaam opgewekte energie, elektrificatie van bedrijfsprocessen en economische groei is de grens bereikt van wat het landelijke hoogspanningsnet van TenneT in de provincie Utrecht aan kan. Ook delen van het regionale elektriciteitsnet bereiken hun limiet. Dit noemen we netcongestie.

Het implementeren van de elektrische warmtepompen wordt hierdoor vertraagd. De komende jaren hebben we nog met netcongestie te maken ondanks dat netbeheerders volop investeren in de elektriciteitsnetten. Naast netuitbreidingen zijn flexibele oplossingen noodzakelijk omdat ze versneld extra (tijdelijke) ruimte opleveren. De situatie op het elektriciteitsnet in Utrecht is kritiek waardoor er extra maatregelen nodig zijn om de netcongestie zoveel mogelijk te beperken.

Transportcapaciteit voor teruglevering en afname in het Stedin-gebied. Bron kaart: https://www.stedin.net/zakelijk/energietransitie/beschikbare-netcapaciteit/congestie

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. De elektriciteitsvraag is afhankelijk van de keuze van het soort warmtepomp. Keuze van het soort warmtepomp is afhankelijk van de bedrijfsactiviteiten. Op de website van Milieu Centraal staat een omschrijving van verschillende warmtepompsystemen. De doelgroep van Milieu Centraal is de consument, maar de informatie is ook bruikbaar voor bedrijven. Een energieadviseur kan helpen om te kijken welke warmteoplossing voor jouw bedrijf het beste is.

Kan ik subsidie aanvragen voor een warmtepomp?

Ben je een zakelijke gebruiker? Dan kun je met een investeringssubsidie je gebouw verduurzamen met een (hybride) warmtepomp. Meer informatie hierover vind je hier.

Voor meer informatie over het stappenplan kun je deze link raadplegen. Kun je het antwoord op je vraag niet vinden, neem dan contact op met de ODRU via telefoonnummer 088 – 022 50 00 (werkdagen van 8:30 tot 17:00 uur). Of stuur een mail naar info@odru.nl.