De Boswerf

reserveren voor kinderfeestje

Bijzonderheden in onze openstelling

Van maandag 18 juli tot en met dinsdag 16 augustus is onze zomersluiting
(omdat onze vrijwilligers ook wel eens verlof willen 😉 )

 


De Boswerf, waar buiten spelen vanzelfsprekend is!

Aan de rand van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug ligt Bezoekerscentrum De Boswerf, een prachtige, groene oase, midden in het Zeisterbos.
Kom naar het Beleefbos, het Natuurspeelbos, klauter op het klimrek en leef je uit! Zoek in de Kleine Beestjes Tuin naar kriebelbeestjes. Of kom je kinderfeestje vieren!

Laat je inspireren door de Heuvelrugtuin en het Klimaatpaviljoen of in de Bijentuin. Hommels en andere insecten vliegen er rond. Er groeit en bloeit van alles.
Bij ons uitgifteloket is lekkers te eten en drinken ‘to go’.  Je kunt zelfs je eigen kruiden plukken in de Theepluktuin. Ook zijn er bv. leuke, houten bouwpakketten te koop.
Daarnaast vind je op een gevarieerd aanbod aan wandelingen, fietstochten en educatieve doe- en speurtochten, een ideaal startpunt voor boswandelingen dus.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook.
Op Facebook staat ook ons laatste nieuws (bv. over de openingstijden).

Boswerf is HeuvelrugtuinBloteVoetenPad in het Beleefbos   laatste nieuws Boswerf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Onze activiteiten

Ons activiteitenprogramma vind je in onze activiteitenkalender.
Bij onze Thuistips & Natuur-O-Theek vind je daarnaast leuke activiteiten voor in en om huis.


Zomer Natuur Challenge van Groen Doet Goed

Zomer Natuur ChallengeMet de Zomer Natuur Challenge kunnen kinderen in de provincie Utrecht op avontuur tijdens de zomervakantie! Voor elke week is er een filmpje met een challenge beschikbaar, maar ze kunnen ook prima in een of twee weken worden gedaan. Kinderen tussen de 4 en 12 jaar worden zo uitgedaagd om allerlei leuke, spannende en leerzame activiteiten in de natuur te doen! Dit kan zelfstandig op een groene plek in de eigen buurt, bijvoorbeeld in de tuin, het bos of het park om de hoek. Jonge kinderen kunnen samen met hun ouders of de kinderopvang meedoen. Buitenspeelplezier gegarandeerd! Alle filmpjes vind je via www.zomernatuurchallenge.nl.

 

logo Groen Doet GoedGroen doet goed

De Zomer Natuur Challenge is een initiatief van het programma Groen doet goed. Het doel van Groen doet goed is dat kinderen tussen de 4 en 12 jaar in de provincie Utrecht meer naar buiten gaan. Spelen in de natuur is leuk en gezond. Door buiten te spelen in een natuurlijke omgeving kunnen kinderen hun energie kwijt, hebben ze plezier en komen tot rust. Daarnaast is buitenspelen in de natuur ook erg leerzaam en leuk. Inmiddels is  in tien Utrechtse gemeenten een groot netwerk van lokale partners actief vanuit Groen doet goed. Met dit netwerk worden het hele jaar door allerlei activiteiten georganiseerd waardoor kinderen vaker de natuur ontdekken.

 Onze NME Gids voor schooljaar 2022 – 2023

Scholen kunnen bij ons (les)materialen bestellen en deelnemen aan excursies en projecten. Ons aanbod voor het schooljaar 2022-2023 is te vinden in onze NME Gids. Boeken voor het nieuwe schooljaar kan vanaf woensdag 18 mei.

Handig om te weten: je kunt het hele schooljaar door boeken! Maar vol is wel vol.
Ook voor kinderopvangorganisaties hebben wij materialen beschikbaar.

 


Klimaatpaviljoen

klimaatpaviljoen Boswerf - bouwrijp maken

Klusteam Reinaerde helpt mee de grond bouwrijp maken.

De zomer van 2021 was een zomer van grote tegenstellingen: periode van droogte en perioden van extreme regenval. De beelden van overstroomde beken en rivieren en Limburg staan velen nog op het netvlies. Nu kunnen we aan de weersextremen als individuen natuurlijk niet veel doen. Wel kunnen we onze eigen woonomgeving aanpassen om de effecten van deze weersveranderingen beheersbaarder te maken. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van een groen dak, het afkoppelen van je huis of schuur en meer aandacht hebben voor groen in de tuin en waterdoorlatende bestrating.

Op De Boswerf realiseren we vanaf januari 2022 het nieuwe Klimaatpaviljoen, waarin we laten zien wat je zelf kunt doen om je huis en tuin klimaatbestendiger te maken.
Het Klimaatpaviljoen is een initiatief van het Plantenasiel Zeist en De Boswerf en wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van ruim 20 bedrijven en instellingen uit de regio.

Wij danken in het bijzonder Zeerover Architecten voor het ontwerp en EvidentBouw voor de bouw van het paviljoen.
Het klusteam van Reinaerde heeft geholpen de grond bouwrijp te maken.

klimaatpaviljoen Boswerf bouwbord-paviljoen        klimaatpaviljoen Boswerf bouwbord-mogelijk gemaakt door

klimaatpaviljoen - start graafwerk

De eerste grondwerkzaamheden voor de bouw van het Klimaatpaviljoen

 

Bij De Boswerf: het eerste Wormenhotel van Zeist!

opening wormenhotel De Boswerf

Opening van het Wormenhotel (film van Slotstad TV, opent op nieuwe pagina)

We zijn heel trots op het eerste wormenhotel voor Zeist! Op 14 oktober 2020 heeft Rowin Snijder, compostier en de ontwerper van het hotel, een instructie gegeven aan medewerkers en leden van de tuingroep over hoe we het hotel kunnen gebruiken.

Een wormenhotel is een thuis voor natuur in de stad. Binnen in het wormenhotel leeft een complex eco-systeem dat groente-, fruit- en tuinafval verteert tot nieuwe levende bodem. De compost organismen (wormen, schimmels en bacteriën) zetten organisch afval om naar stoffen die weer als voeding dienen voor het bodemleven en de planten.

Composteren in een wormenhotel is leuk, duurzaam en leerzaam. Wanneer je een wormenhotel gebruikt, leer je meer over hoe de natuur omgaat met ‘afval’. Afval bestaat namelijk niet voor de natuur. Alle reststoffen van processen in de natuur zijn weer een grondstof, bouwstof of voeding voor het leven. Het wormenhotel is zo ontworpen dat het bijdraagt aan een groener straatbeeld en gemakkelijk in gebruik is. Het is goed geïsoleerd, zodat ook bij warmte en vrieskou het composteren zonder problemen doorgaat. De tuin bovenop geeft ruimte aan planten (bron: Le Compostier. Het biedt aan inwoners die in hun buurt nu geen groen (GFT) afval kunnen scheiden een duurzame oplossing.

Het hotel is gefinancierd door de Gemeente Zeist en de Wijngaard Hoog Beek en Royen/ Rotary Zeist.


 

Stichting Vrienden van De Boswerf

Draag je Bezoekerscentrum De Boswerf een warm hart toe? Word dan voor € 15,- per jaar Vriend van De Boswerf. Je helpt mee De Boswerf in stand te houden en bijv. het Klimaatpaviljoen mogelijk te maken en de aanleg van nieuwe speeltoestellen. Meer informatie over de Vrienden vind je op www.vriendenvandeboswerf.nl.

 


Bereikbaarheid De Boswerf

De Boswerf is het beste per fiets bereikbaar. Je kunt je fiets parkeren op ons eigen terrein midden in het Zeisterbos, verder is De Boswerf autovrij. In overleg is het wel toegestaan het terrein op te rijden voor laden en lossen. Meer informatie over parkeren en de route naar De Boswerf.