De Boswerf

De Boswerf is open!

Dus kom lekker spelen in het nieuwe Beleefbos, het Natuurspeelbos, op het nieuwe klimrek, etc. De Kleine Beestjes Tuin heeft een update gekregen met 3 nieuwe huisjes voor kriebelbeestjes en ook kun je je kinderfeestje weer bij ons vieren!

We verzoeken je rekening te houden met de algemene coronarichtlijnen van de overheid. Daarnaast hebben we een aantal huisregels om het verblijf op De Boswerf voor iedereen prettig te houden. Kijk er eens naar 😉

En verder:

laatste nieuws Boswerf

 

 

 

 

 

BloteVoetenPad in het Beleefbos   

 


 

Onze activiteiten

Gelukkig is de natuur niet gesloten en verzorgen wij verschillende activiteiten die je vanuit huis kunt doen! Kijk maar eens in onze activiteitenkalender en bij onze Thuistips & Natuur-O-Theek.

 Ook open:

De NME-gids voor schooljaar 2021 – 2022

Scholen kunnen bij ons (les)materialen bestellen en deelnemen aan excursies en projecten. Ons aanbod voor het schooljaar 2021-2022 is te vinden in onze NME-gids. Handig om te weten: je kunt het hele schooljaar door boeken! Maar vol is wel vol. Ook voor kinderopvangorganisaties hebben wij materialen beschikbaar.

 Wie en wat we zijn

Aan de rand van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug ligt Bezoekerscentrum De Boswerf, een prachtige, groene oase, midden in het Zeisterbos. Kinderen kunnen zich uitleven in het Natuurspeelbos, het Beleefbos, op het 7+ speeltoestel, in de wilgentenen tipi, etc.

Tevens is er een kleine horeca ‘to go’ met een Theepluktuin, een Bijentuin met 2 bijenkasten, de Kleine Beestjes Tuin, de Eetbare Tuin en zijn we een Heuvelrugtuin. Daarnaast verzorgen wij lessen en leskisten voor basisschoolleerlingen en kunnen kinderen bij ons hun kinderfeestje vieren.

Daarnaast vindt je op onze site een gevarieerd aanbod aan wandelingen, fietstochten en educatieve doe- en speurtochten, een ideaal startpunt voor boswandelingen dus.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook.

Boswerf is Heuvelrugtuin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Herstel watergangen in het Zeisterbos

De Keienbrug in het Zeisterbos (1928)

Het Utrechts Landschap en de gemeente Zeist werken tot (ongeveer) eind 2022 samen met partners aan het klimaatbestendig inrichten van o.a. het Zeisterbos De watergangen worden opgeknapt en gerestaureerd met meerwaarde voor natuur,  cultuurhistorie, waterkwaliteit en klimaatadaptatie. In het Zeisterbos wordt onder andere de keienbrug opgeknapt .

Het is mogelijk dat je tijdens het uitvoeren van werkzaamheden enig ongemak kunt ondervinden.
Meer informatie https://utrechtslandschap.nl/overig/klimaatbestendige-buitenplaatsen

 


 

De vijver van de bijentuin in de lente

De Boswerf was dicht maar de natuur is altijd open! Gelukkig maar! Een aantal sfeerbeelden van De Boswerf in lentepracht. Er was en is veel moois te zien bij de vijver van de bijentuin!

        


Bij De Boswerf: het eerste Wormenhotel van Zeist!

opening wormenhotel De Boswerf

Opening van het Wormenhotel (film van Slotstad TV, opent op nieuwe pagina)

We zijn heel trots op het eerste wormenhotel voor Zeist! Op 14 oktober 2020 heeft Rowin Snijder, compostier en de ontwerper van het hotel, een instructie gegeven aan medewerkers en leden van de tuingroep over hoe we het hotel kunnen gebruiken.

Een wormenhotel is een thuis voor natuur in de stad. Binnen in het wormenhotel leeft een complex eco-systeem dat groente-, fruit- en tuinafval verteert tot nieuwe levende bodem. De compost organismen (wormen, schimmels en bacteriën) zetten organisch afval om naar stoffen die weer als voeding dienen voor het bodemleven en de planten.

Composteren in een wormenhotel is leuk, duurzaam en leerzaam. Wanneer je een wormenhotel gebruikt, leer je meer over hoe de natuur omgaat met ‘afval’. Afval bestaat namelijk niet voor de natuur. Alle reststoffen van processen in de natuur zijn weer een grondstof, bouwstof of voeding voor het leven. Het wormenhotel is zo ontworpen dat het bijdraagt aan een groener straatbeeld en gemakkelijk in gebruik is. Het is goed geïsoleerd, zodat ook bij warmte en vrieskou het composteren zonder problemen doorgaat. De tuin bovenop geeft ruimte aan planten (bron: Le Compostier. Het biedt aan inwoners die in hun buurt nu geen groen (GFT) afval kunnen scheiden een duurzame oplossing.

Het hotel is gefinancierd door de Gemeente Zeist en de Wijngaard Hoog Beek en Royen/ Rotary Zeist.


 

Stichting Vrienden van De Boswerf

Draag je Bezoekerscentrum De Boswerf een warm hart toe? Word dan voor € 15,- per jaar Vriend van De Boswerf. Je helpt mee De Boswerf in stand te houden en bijv. de bijentuin mogelijk te maken en de aanleg van nieuwe speeltoestellen. Meer informatie over de Vrienden vind je op www.vriendenvandeboswerf.nl.

 


Bereikbaarheid De Boswerf

De Boswerf is het beste per fiets bereikbaar. Je kunt je fiets parkeren op ons eigen terrein midden in het Zeisterbos, verder is De Boswerf autovrij. In overleg is het wel toegestaan het terrein op te rijden voor laden en lossen. Meer informatie over parkeren en de route naar De Boswerf.


Reguliere openingstijden

Onze reguliere openingstijden zijn gekoppeld aan de zomertijd/wintertijd.
Tijdens de zomertijd zijn wij open:
• woensdag t/m vrijdag van 10.00 – 16.30 uur
• zondag van 12.00 – 16.30 uur
Tijdens de wintertijd sluiten wij een half uur eerder: om 16.00 uur.

Eventuele aangepaste openingstijden worden op Facebook gemeld.