Brand Driebergen assistentie ODRU
Laatst gewijzigd op: 11 januari 2024

Brand in Driebergen: samenwerking, asbestperikelen en opluchting

In de nacht van vrijdag op zaterdag 30 december 2023 brak brand uit in een wasserij aan de Kleinloolaan in Driebergen-Rijssenburg. De brand breidde uit en sloeg over naar de naastgelegen panden. De ODRU werd ingeschakeld voor assistentie.

Op het moment dat de brand om zich heen sloeg, was er angst dat hij ook zou overslaan op een vuurwerkopslag en een verkooppunt in de buurt. De vaste toezichthouder van het vuurwerkverkooppunt had toevallig op dat moment piketdienst en kon meteen de Officier van Dienst Bevolkingszorg (OvB-Bz) voorzien van informatie. Niet alleen de opslag van gevaarlijke stoffen bij de naastgelegen panden vormde een bedreiging, maar ook de mogelijke aanwezigheid van asbest.

Verkoop van vuurwerk

De toezichthouder van de ODRU is vervolgens naar de locatie gegaan voor ondersteuning en advies. Na het gecontroleerd laten uitbranden van de panden, was het veilig genoeg om de vuurwerkopslag en verkooplocatie te beoordelen. De bouwinspecteur van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) beoordeelden dat de verkoop van vuurwerk niet door kon gaan.

Asbest

De constructie van het pand was onaangetast, maar vanwege het vele bluswater, logistieke redenen en een niet werkende sprinklerinstallatie door stroomuitval, is het vuurwerk uiteindelijk retour gegaan naar de leverancier. Collega’s van de VRU gaven tevens aan dat er asbestverdacht materiaal was aangetroffen op het achterterrein van de Kleinloolaan.

Verdachte golfplaten

ODRU-medewerkers zochten daarna snel uit wat er over de getroffen panden bekend is. Hieruit bleek dat een aantal van de getroffen panden is gebouwd vóór 1994, wat een aanwijzing kan zijn voor de aanwezigheid van asbest. Op luchtfoto’s waren inderdaad ‘asbestverdachte’ golfplaten dak te zien, dus heeft de ODRU de Officier van dienst en de aanwezige medewerkers van de brandweer op de hoogte gebracht van het asbestrisico. Een deel van het terrein werd met lint afgezet.

Verlossend bericht

Na overleg met Stichting Salvage is er vervolgens opdracht gegeven om met spoed een inventarisatie en analyse van het aangetroffen asbestverdachte materiaal uit te laten voeren. Een asbestinventarisatiebureau kwam enkele uren later met het verlossende bericht: het materiaal bleek asbestvrij.

Meer informatie

Op deze pagina lees je meer over wat de ODRU precies doet.