Activiteitenkalender

Wat is er te doen?

Datum: zaterdag 1 december 2018

MEC heeft ook in 2019 een bomvolle activiteitenkalender! Iedere woensdagmiddag week is er iets te doen (behalve in de vakanties). Wat kun je tijdens zo'n middag verwachten?

Wij zorgen dat de materialen klaar staan.
Wij richten de activiteiten zo in dat je samen met je kind(eren) lekker aan de slag kunt gaan.
Er is een medewerker van het MEC aanwezig om je op weg te helpen en je vragen te beantwoorden.
Heb je vragen? Mail naar mecmaarssen@odru.nl

Moestuinclub

Woensdagmiddag 3/4 t/m 11/7

Oogsten uit je eigen moestuin bij NME-Centrum De Woudreus

Woensdagmiddag 3 april start het nieuwe moestuinseizoen in de kindermoestuin bij NME-Centrum De Woudreus. In de tuin van het NME centrum staan m2 bakken waarin de kinderen hun groeten gaan verbouwen. De club komt om te twee weken bij elkaar om in het tuintje te werken dit gebeurd op de even weken. Wij zorgen voor alle materialen die je nodig hebt om aan de slag te gaan. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen zelfstandig komen. Kinderen die jonger zijn kunnen ook meedoen onder begeleiding van een ouder. De kinderen zullen van 14.00 tot 15.00 uur in hun tuintje werken. Daarna kunnen de kinderen tot 16.00 uur deelnemen aan een activiteit van MoveMates groen, die om de week wordt aangeboden en het speelwoud. De kosten zijn 20,= voor het hele seizoen (€5,- per keer voor vriendjes/vriendinnetjes die een keertje mee komen). Club data: 3/4,17/4,15/5,29/5,12/6,26/6,10/7 In de tussen gelegen weken en na de zomer vakantie kunt u kiezen om zelfstandig te werken aan het tuintje.

Vrijwilligers
Bij vrijwel alle activiteiten in en rond NME-centrum De Woudreus helpen vrijwilligers mee. De activiteiten zouden niet door kunnen gaan zonder deze geweldige inzet van alle vrijwilligers. Is dit ook iets voor u? Of wilt u meer informatie? Neem dan contact op: 0297-273692 of nmederondevenen@odru.nl

[ Aanmelden » ]

Struintuin: Struintuin openingsfeest!

Datum: woensdag 8 mei 2019 vanaf 14:30 tot 17:00
Doelgroep: Kinderen (5-12)

Woensdag 8 mei 2019 is het feest!
In het park Reigerskamp is een heuse struintuin te vinden: Een plek om te ravotten, hutten te bouwen, te kleien met modder en lekker vies te worden.

Dat vieren we op 8 mei! Om 14.30 uur starten we met een optreden van Wilde Bras en speelse uitdagingen voor alle kinderen en een hapje & drankje voor groot en klein. Iedereen is welkom!

Lezing over wilde bijen door Pieter van Breugel

Datum: dinsdag 21 mei 2019 vanaf 20:00 tot 21:30

Op dinsdag 21 mei geeft Pieter van Breugel een lezing in het kader van de internationale World Bee Day over wilde bijen. In ons land komen naast de bekende honingbij meer dan driehonderd soorten bijen voor. We noemen ze wilde bijen, omdat ze hier inheems zijn, dus 'in het wild' voorkomen. De ruim twintig soorten hommels rekenen we ook tot onze wilde bijen. Hommels vormen kolonies met vele dieren in één nest. De meeste inheemse bijen doen echter alles alleen en heten daarom solitaire bijen. Omdat ze ons niet steken en dus niet lastig zijn, zijn ze onbekend. Vele van deze soorten zijn gespecialiseerd op bepaalde planten en worden sterk bedreigd door de negatieve invloed van de mens op de flora. De bijen worden vaak genoemd naar hun uiterlijk of gedrag.

Pieter van Breugel

Pieter van Breugel is auteur en fotograaf van het boek: “Gasten van Bijenhotels” en houdt zich al jaren bezig met het bestuderen van deze dieren en met het aanbieden van nestgelegenheid. Hij geldt intussen als een autoriteit en zal uit eigen ervaring puttend en aan de hand van werkelijk unieke opnames een inkijkje geven in de wonderlijke insectenwereld. Hij geeft informatie over hoe u bijen in uw eigen tuin beter kunt bekijken en helpen aan nestgelegenheid en voedsel. Daarbij gaat het met name over de vele inheemse soorten bijen en wespen, die u niet lastig vallen, die niet steken, niet in kolonies leven, maar die wel onze bloemen bestuiven en luizen, vliegen, rupsen en andere lastige dieren wegvangen. Wolbijen, behangersbijen, metselbijen, goudwespen, metselwespen, vliegen­doders, spinnendoders en andere intrigerende dieren zullen minder geheimen hebben na deze avond.

22/5 Peuters in het Wild (2+)

Datum: woensdag 22 mei 2019 vanaf 10:15 tot 11:30

Kom met je peuter(s) de natuur buiten beleven! Zoek kleine beestjes op de grond, maak de blaadjes aan de bomen wakker, verzamel eten voor Konijn, maak een nestje voor Musje en graaf mee met Mol! We voelen met onze handen vochtige aarde, zacht mos en prikkelblaadjes, roeren in een moddersoepje en ontdekken de grond met onze voeten. Je speelt met je peuter én je peuter kan spelen met de andere kindjes.

Kinderen van 2-4 jaar zijn welkom samen met een begeleider. Bij regen gaat de activiteit ook door. Trek gemakkelijke kleding aan die vies mag worden en waarin het kind warm blijft.

De kassa is open vanaf 10.00u. We vertrekken om 10.15u.

Aanmelden via de link. Kom je vaker? Meld je dan voor iedere afzonderlijke dag aan ajb.

[ Aanmelden » ]

Het zoemt bij De Woudreus tijdens de World Bee Day

Datum: woensdag 22 mei 2019 vanaf 14:00 tot 16:00

Tijdens de Bijendag zetten we met name de solitaire bijen die Nederland rijk is extra in het zonnetje. Kom van alles te weten over de lapse behanger die zijn nest met bladstukjes behangt en de zandbij, die zijn nest graaft in de bodem. Ga op stap met de imker, maak een Bijen B&B, help mee bijen tellen en maak een honing gezichtsmasker. Je kunt ook verschillende soorten honing proeven. De smaak van honing wordt grotendeels bepaald door de oorsprong van de nectar (de honing van de paardenbloem smaakt anders dan die van bijvoorbeeld de linde of heide). Proef jij waar de bij de nectar heeft verzameld? We gaan ook nog honing slingeren, honingkoek happen en zaadbommen (voedselpakketjes voor bijen) maken.

Bijen in het zonnetje
Op het moment krijgen bijen veel aandacht. En dat is hard nodig, want met name de wilde of solitaire bijen hebben het moeilijk. Dat raakt ons ook, want met het vliegen van bloem naar bloem, zijn bijen de belangrijkste bestuivers van de bomen en planten waar wij van eten. Ook in de natuur zijn wilde bijen erg belangrijk. Ze zorgen voor de bestuiving van struiken en bomen met vruchten. Zonder vruchten en zonder zaden komen er geen nieuwe planten en hebben veel vogels niets te eten.

Iedereen welkom
Bezige bijen van alle leeftijden zijn van harte welkom! Voor deze middag is aanmelden niet nodig.

Vogeltrekdag: Vogels kijken met de Polderwachter

Datum: woensdag 22 mei 2019 vanaf 14:30 tot 15:30
Doelgroep: Kinderen (5-12)

We zetten de trekvogels in de kijker! Kom tijdens deze inloopmiddag samen de Polderwachter volgens in en om het SuperSpeelSpoor bekijken. En natuurlijk kan de Polderwachter je ook van alles vertellen over de vogels.

26/5 Pizza...hmmm!

Datum: zondag 26 mei 2019 vanaf 12:00 tot 16:00

Onze pizzabakkers van Ronde Tafel 147 (Kromme Rijn) zijn er weer. Kom ook genieten van hun heerlijke/eerlijke pizza´s die zij speciaal voor De Boswerf komen maken!

26/5 LenteTijdFestival in het teken van bijen (AL)

Datum: zondag 26 mei 2019 vanaf 12:00 tot 16:30

Om 13.00 uur opent wethouder Wouter Catsburg onze bijentuin.

Voorlopig programma

• Miniworkshop bijvriendelijke tuin
• Meekijken met de imker
• Bijvriendelijke planten
• Apitherapie (geneeskracht van honing, bijenwas e.d.)
• Mad Science
• Lippenbalsem van bijenwas maken
• Kaarsen rollen met de imkervereniging (NBV)
• Bijenhotel bouwen
• Verder puzzel en spel, kleurplaat en (voor)leesboekjes en een heuse BijenQuizzz
En natuurlijk:
• De TeaLounge verzorgt de horeca
• Het Tuinplantenasiel
• Thee uit de Theepluk-tuin
• De Ronde Tafel bakt pizza's in de leemoven
• Pizza-workshop om 14.00u

Toegang is gratis. Voor sommige activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd.

5/6 Peuters in het Wild (2+)

Datum: woensdag 5 juni 2019 vanaf 10:15 tot 11:30

Kom met je peuter(s) de natuur buiten beleven! Zoek kleine beestjes op de grond, maak de blaadjes aan de bomen wakker, verzamel eten voor Konijn, maak een nestje voor Musje en graaf mee met Mol! We voelen met onze handen vochtige aarde, zacht mos en prikkelblaadjes, roeren in een moddersoepje en ontdekken de grond met onze voeten. Je speelt met je peuter én je peuter kan spelen met de andere kindjes.

Kinderen van 2-4 jaar zijn welkom samen met een begeleider. Bij regen gaat de activiteit ook door. Trek gemakkelijke kleding aan die vies mag worden en waarin het kind warm blijft.

De kassa is open vanaf 10.00u. We vertrekken om 10.15u.

Aanmelden via de link. Kom je vaker? Meld je dan voor iedere afzonderlijke dag aan ajb.

[ Aanmelden » ]

Vies!: Blotevoetenpad

Datum: woensdag 5 juni 2019 vanaf 14:30 tot 15:30
Doelgroep: Kinderen (5-12)

Vandaag worden, zeker weten, je voeten vies! Schoenen uit en help mee om voor elkaar een blotenvoetenpad te maken. Durf jij ook met een blinddoek over het blotevoetenpad?

7/6 Projectkoor JIP&jij zingt 'Zo zingen de bomen'

Datum: vrijdag 7 juni 2019 vanaf 19:00 tot 20:30

40 projectzangers van Kamerkoor JIP&jij komen zingen bij De Boswerf en brengen hun project 'Zo zingen de bomen' ten gehore.

JIP&jij vermeldt op zijn website: 'In dit derde project van JIP&jij verbinden we ons met de natuur en zoeken een herstelde verbinding met het bos. Net als menselijke families wonen de bomen samen met hun kinderen, communiceren ze met elkaar en ondersteunen ze elkaar. Maar kunnen ze ook zingen? En hoe klinkt dat dan? En mogen wij meezingen?'

In dit concert wordt repertoire gezongen over de natuur van over de hele wereld. Geïmproviseerde natuurklanken worden afgewisseld met prachtige klassiekers en swingende muziek.

Je bent van harte welkom om te komen luisteren.
Aanvang concert: 19.00u.

Meer informatie: https://www.jip-jij.nl/project/jipjij-3-zo-zingen-de-bomen/

Toegang is gratis.

Landelijk thema: Buitenspeeldag

Datum: woensdag 12 juni 2019 vanaf 14:30 tot 15:30
Doelgroep: Kinderen (5-12)

Joepie! Het is nationale buitenspeeldag. Natuurlijk kun je lekker spelen in de Struintuin en als extraatje kunt je vandaag ''creatief' aan de slag met de natuur. Maak bijvoorbeeld je eigen natuur Mandela. Tot dan!

16/6 Zin in Zondag! OntbijtConcert

Datum: zondag 16 juni 2019 vanaf 09:30 tot 12:00

Heerlijk uitgebreid en gezond ontbijten aan een lange, stijlvol gedekte tafel... buiten bij De Boswerf! Met live muziek van Vuurvlinder op de achtergrond ?? Dat is echt genieten!

Vuurvlinder bestaat uit de 3 singer-songwriters Emily, Angelique en Hannelies uit Houten. Sfeervol en meerstemmig zingen ze heerlijke Nederlandstalige liedjes met piano en gitaar. Met aandacht en liefde vangt Vuurvlinder haar emoties in melodie en woorden en schrijft over de zilte zee, ruige bossen en over hoe het nou echt is tussen jou en mij.

Samen maken ze dit ontbijt tot een intense beleving, zingen en dansen intuïtief liedjes over lente, liefde, verlangen, de zon, de maan, de dieren en die mooie kleine momentjes...., die het leven zo bijzonder maken.

Het ontbijtconcert is incl. een uitgebreid 3 gangen (biologisch-vegetarisch) ontbijt met heerlijke slow koffie, verse thee en bio sapjes, verzorgd door de TeaLounge.

Deelnemen:
Volwassenen: € 30,00 pp, kinderen 4-12 jaar: €13,00
Familieticket (2 volwassenen, 2 kids 4-12 jaar): € 75,00
Reserveren kan tot en met 6 juni via de aanmeldlink. VOL=VOL

Deze activiteit wordt georganiseerd door Chantal Greeven. Voor meer informatie kunt u mailen naar info@chantalgreeven.nl

[ Aanmelden » ]

19/6 Peuters in het Wild (2+)

Datum: woensdag 19 juni 2019 vanaf 10:15 tot 11:30

Kom met je peuter(s) de natuur buiten beleven! Zoek kleine beestjes op de grond, maak de blaadjes aan de bomen wakker, verzamel eten voor Konijn, maak een nestje voor Musje en graaf mee met Mol! We voelen met onze handen vochtige aarde, zacht mos en prikkelblaadjes, roeren in een moddersoepje en ontdekken de grond met onze voeten. Je speelt met je peuter én je peuter kan spelen met de andere kindjes.

Kinderen van 2-4 jaar zijn welkom samen met een begeleider. Bij regen gaat de activiteit ook door. Trek gemakkelijke kleding aan die vies mag worden en waarin het kind warm blijft.

De kassa is open vanaf 10.00u. We vertrekken om 10.15u.

Aanmelden via de link. Kom je vaker? Meld je dan voor iedere afzonderlijke dag aan ajb.

[ Aanmelden » ]

Struintuin: Struinen met Wilde Bras

Datum: woensdag 19 juni 2019 vanaf 14:30 tot 15:30
Doelgroep: Kinderen (5-12)

Van wie kun je beter leren hoe je moet 'overleven' in de Struintuin dan van de enige echte Wilde Bras, elke maand weer kennis maken met een nieuwe skill! Wordt jij ook lid van de Struintuin stam?

Vies!: Modderdag

Datum: woensdag 26 juni 2019 vanaf 14:30 tot 15:30
Doelgroep: Kinderen (5-12)

MEC Maarssen doet ook weer mee aan de landelijke ModderDag! Loop bijvoorbeeld geblinddoekt over het blote voeten-pad of maak een mooi modder-schilderij. Ook kun je natuurlijk lekker op ontdekkingstocht in de Struintuin!

Kinderen (en volwassenen) zijn welkom om te komen ravotten, spelen en beleven.

Voor de duidelijkheid: schoon blijven is er niet bij! Denk eraan een handdoek mee te nemen en eventueel schone kleding en zwemkleding.

Natuurclub

Vanaf woensdag 31 okt om de week van 14:00-15:30 uur

De Natuurclub is een natuurbelevingsclub voor kinderen vanaf 6 jaar. Om de week komen de kinderen van de club bij elkaar om in en om de Woudreus de seizoenen, spinnen, bladeren, paddenstoelen, modder en beestjes te bewonderen en te ontdekken. Elke keer een nieuw avontuur. De club loopt tot het voorjaar van 2019, dan begint de moestuinclub weer.

data: 31/10, 14/11,28/11,12/12,9/1,23/1,6/2,20/2,6/3,20/3

Kosten: 20,=

28/6 Modderdag (2+)

Datum: vrijdag 28 juni 2019 vanaf 10:00 tot 16:30

Het is Modderdag! Kom in onze modderkeuken heerlijke moddersoep maken of maak een grotere delta in ons Natuurspeelbos. Er is water en zand genoeg.

NB: neem je droge kleding mee? Want vies en nat word je zeker!

30/6 Archeologiedag: de prehistorie op de Heuvelrug (AL)

Datum: zondag 30 juni 2019 vanaf 12:00 tot 16:30

Al de 10de editie van de Archeologiedag bij De Boswerf.
Thema: de prehistorie op de Heuvelrug!

Deze dag wordt georganiseerd in samenwerking met het AWN (Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie) en het Landschap Erfgoed Utrecht.

Later meer hierover!

Activiteitenkalender

Zin in een activiteit op één van onze locaties? Hieronder ziet u een overzicht van de aankomende activiteiten op al onze locaties.

Meer activiteiten zoeken in GroenGelinkt

Bent u op zoek naar andere groene activiteiten in onze regio? Zoek dan verder in onze GroenGelinkt schermen via de zoekknop hieronder:

GroenGelinkt