Activiteitenkalender

Ontdek & Doe kist (elke woensdag!)

Datum: woensdag 9 maart 2022 vanaf 13:30
Doelgroep: Kinderen (5-12)

We hebben iets nieuws, de Ontdek & Doe kist. Elke woensdagmiddag staat hij voor het MEC en elke week zitten er twee activiteiten in die jij alleen of met een vriendje kunt doen.
Wij zorgen voor alle materialen die nodig zijn en jij kan aan de slag...heel simpel.
Van natuurschilderijtje tot kleurenontdektocht.
Van rubben tot vogelsspotten.
Van natuurkunst tot 'mini-wereld'

Er is zoveel te ontdekken!
Ben je klaar met de spulletjes dan stop je ze gewoon weer terug in de kist zodat iemand anders op ontdek- en doetocht kan gaan!

Beleef de Woudreus op Woensdag

Datum: vrijdag 1 juli 2022

Woensdagmiddag ben je altijd welkom bij de Woudreus

Tussen 13.00 en 17.00 uur is er van alles te doen:

 • Zoek bodemdieren in de kriebelbeestjestuin
 • Bezoek de kabouters in het kabouterdorp
 • Doe een natuurkwartiertje (bijvoorbeeld een uitlenbal uitpluizen)
 • Maak iets moois in de het kinderatelier
 • Experimenteer met een proefje
 • Kijk door een microscoop
 • Leen een schepnetje
 • Beleef het buiten met de buitenbox in de tuin
 • Bewonder de bijen
 • Doe een speurtocht
 • Zoek de wilgenhut
 • Teken de opgezette dieren
 • Kom een spelletje doen in de kijkhut
 • Neem een kopie koffie in de leeshoek

En

 • Geef je op voor de Natuurclub (zie andere activiteiten)
 • Boek een kinderfeestje (zie kinderfeestje)
 • Doe mee met “We gaan naar buiten” (zie andere activiteiten)

[ Aanmelden » ]

Kook struin vuurtje workshop 7+ (start 31 augustus) VOL

woensdagmiddag om de week van 14.30 tot 16.00 uur

Helaas is deze club vol. Had je toch graag mee willen doen meld je dan aan via de aanmeldknop dan nemen we contact op wanneer we een nieuwe club starten.

Hou je van struinen, koken, vuurtje en van de natuur? Dan is deze cursus misschien iets voor jou! Tijdens de club ‘Koken uit de natuur’ gaan we struinen, eetbare planten verzamelen. We zoeken bessen en noten in het park het Speelwoud, oogsten groenten uit de moestuin van de Woudreus. Daarna bereiden we er een maaltijd/ hapjes mee. We koken vaak buiten boven een kampvuur! Hoe cool is dat?

Je kan je opgeven voor de reeks van 4 keer start op 31 augustus. Het is altijd op een woensdag van 14.30 uur tot 16 uur, om de week. De club is voor kinderen vanaf 7 jaar.

(er is ook een reeks die start op 7 september)

Wanneer: woensdagmiddag om de week tot de herfstvakatie van 14.30-16.00 uur bij NME-centrum de Woudreus.

Data: 31/8;14/9;28/9;12/10

Kosten: €15,- (te voldoen op eerste cursusdag)

Natuur avontuurclub 4 t/m 6 jaar Vol

woensdagmiddag 14.30 tot 16.00 uur

Helaas is deze club vol, mocht je intresse hebben in het vervolg schrijf je dan via de aanmeld knop in voor de reserveliist dan nemen we contact op wanneer we een nieuwe club starten.

Van 31 augustus tot de herfstvakantie start er weer een natuurclub voor kinderen van 4 t/m 6 jaar. Tussen 14.30 uur en 16.00 uur op woensdagmiddag trekken de begeleiders naar de natuurspeeltuin in het Speelwoud om daar vrij te spelen met elke week weer iets nieuws om te ontdekken. Tijdens deze reeks vragen we wekelijks de hulp van een ouder uit de groep, je kan aangeven welke week het beste uitkomt. Geef je op tegen gereduceerd tarief (15 euro). We nemen de kinderen mee onder onze hoede en dagen ze uit avonturen te beleven. We starten in de Woudreus en eindigen in de Natuurspeeltuin.

Deelnemen kan ook zonder aanmelden/kosten zie activiteit: 'We gaan naar buiten'.

Wanneer: woensdagmiddag elke week tot de herfstvakanite van 14.30-16.00 uur

Waar: verzamelen bij NME-centrum de Woudreus. Ophalen bij de natuurspeeltuin in het Speelwoud (achter de Woudreus)

Data: 31 augustus tot 19 oktober

Kosten: €15,- (te voldoen op eerste cursusdag)

We gaan naar buiten!

woensdagmiddag 15.00 tot 16.00 uur
Doelgroep: Kinderen (5-12), Jong volwassenen (13-18), Volwassenen (19-54), Senioren (55+)

Avonturen beleven en lekker buitenspelen en ravotten in de natuurspeeltuin in Wilnis. Elke woensdag vanaf eind augustus tot de herfstvakantie zijn de begeleiders van de natuurclub in de natuurspeeltuin te vinden tussen 15.00 en 16.00 uur. Elke week met iets nieuws om te doen en om avonturen te beleven. Kom wat eerder dan kan je vast een hut bouwen, met de waterpomp spelen of struinen in de bosjes. Mag alleen buiten spelen, doe dan lekker mee. Mag je nog niet alleen, kom dan met een volwassenen of schrijf je in bij de natuurclub dan kan je met de begeleiders van de Woudreus mee (zie natuur avonturenclub 4 t/m 6 jaar)

Wanneer: woensdagmiddag elke week tot de herfstvakanite van 15.00-16.00 uur

Waar:In de natuurspeeltuin in het Speelwoud (achter de Woudreus)

Data: 31 augustus tot 19 oktober

Kosten: geen

[ Aanmelden » ]

02/10 GEANNULEERD Pizza...mmmm!

Datum: zondag 2 oktober 2022 vanaf 12:00 tot 16:00

Onze pizzabakkers van Ronde Tafel 147 (Kromme Rijn) zijn er weer!

Kom ook genieten van hun heerlijke/eerlijke pizza's die zij speciaal voor De Boswerf komen maken!

€3,50 (halve pizza, € 7,- (hele pizza) | Vrije inloop | ALL

02/10 GEANNULEERD Workshop: pizza bakken

Datum: zondag 2 oktober 2022 vanaf 12:30 tot 13:15

Maak samen met de pizzabakkers van Ronde Tafel 147 (Kromme Rijn) je eigen pizza van verse ingrediënten en laat ´m afbakken in onze leemoven. Hmmmm…

Prijs: € 7,00 (incl. halve pizza) | Leeftijd: 4+

Groene lezing de levende tuin, een fijne plek voor mens en dier door Frederike van der Kooij

Datum: donderdag 6 oktober 2022 vanaf 20:00 tot 22:00
Doelgroep: Jong volwassenen (13-18), Volwassenen (19-54), Senioren (55+)

Frederieke van der Kooij geeft op 6 oktober een lezing over de levende tuin bij het Kunstenhuis Idea in Zeist. In die levende tuin is er ruimte voor alles wat leeft: mens, plant en dier. Inheemse planten en verschillende biotopen (hoog-laag, nat-droog, schaduw-zon, open-dichtbegroeid) zorgen voor een natuurlijke balans en maken je tuin weerbaar tegen plagen en extreme droogte of regenval. En dat maakt je tuin een fijne plek om te zijn, makkelijk te onderhouden en klimaatbestendig. Het toepassen van planten die van oudsher thuishoren in het gebied waar jouw tuin ligt is van groot belang om de biodiversiteit te herstellen en de natuur weerbaar te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. In deze lezing vertelt ze niet alleen waarom inheemse planten zo belangrijk zijn, maar ook welke inheemse planten geschikt zijn voor jouw tuin, waar je op moet letten bij het beplanten van een tuin en waar je de juiste informatie en producten vindt. Ook geeft ze tips om natuurlijke helpers, voedsel en beschermers slim in te zetten voor een onderhoudsvriendelijke tuin.

Frederike van der Kooij
Van jongs af aan is de natuur onderdeel van haar leven. Als dochter van een rentmeester kwam ze als klein meisje al op landgoederen en ging ze met de jachtopziener en boswachter mee op sleeptouw. ‘Mijn vader wist alles van bomen en mijn moeder alles van vogels, bloemen en planten. Hun gezamenlijke kennis besloeg zo ongeveer Heukels' Flora (hét naslagwerk van de Nederlandse flora). Ik ben met groot enthousiasme Biodiversituin gestart en ik ontwerp buitenruimtes die in balans zijn met de natuur. Het plezier, de verwondering en de ontspanning die ik als tuinder ken, wens ik iedereen van harte toe en wil ik graag doorgeven. Daarbij hoop ik door het delen van kennis mensen bewust te maken van de invloed die wij op de natuur hebben en de verantwoordelijkheid die daaruit voortvloeit om als rentmeesters met onze leefomgeving om te gaan.’

Groene lezing
Dit is de derde lezing in een reeks van vier die KunstenHuis Idea in 2022 organiseert samen met de lokale natuur- en milieuorganisaties: Stichting Milieuzorg Zeist, KNNV, NME De Boswerf, IVN, de Algemene Seniorenvereniging Zeist (ASZ) en de Volksuniversiteit Zeist. De lezing vindt plaats van 20:00 – 22:00 uur.
Kosten: € 12,50 / € 4,00 voor van de leden samenwerkende natuur en milieu organisaties, leden ASZ en leden Bibliotheek KunstenHuis. Aanmelden voor de lezing kan via Kunstenhuisidea.nl/agenda/lezingen of aan de bibliotheek balie van Kunstenhuis Idea en (indien voorradig) bij de ingang van de zaal, beiden uitsluitend per pin.

12/10 Infomiddag in het Klimaatpaviljoen

Datum: woensdag 12 oktober 2022 vanaf 13:00 tot 16:00

Het klimaat verandert, we merken het allemaal! Ook jij kan iets doen in je tuin om de gevolgen te verminderen. Hoe? Dit leggen we je graag uit in ons Klimaatpaviljoen met inspirerende voorbeelden.
Je hoeft je niet aan te melden. Loop gerust even binnen!

wo 12 oktober | 13.00u - 16.00u
toegang gratis | Leeftijd: 8+

Inloopmiddag | Natuurverhalen met Wilde Bras

Datum: woensdag 12 oktober 2022 vanaf 14:30 tot 15:30
Doelgroep: Kinderen (5-12)

Het thema van de kinderboeken week is Giga Groen! En wie weet er nou meer van de natuur dan Wilde Bras?
Neem plaats in de Struintuin & luister naar de verhalen die Wilde Bras te vertellen heeft en ga natuurlijk samen op avontuur in de Struintuin!

Geocaching in het Zeisterbos (alle dagen)

Datum: zondag 31 december 2023

Lekker naar buiten? Ga schatzoeken in het Zeisterbos!
Moeilijk? Nee hoor, ga maar eens proberen!

Op verschillende plekken in en om het Zeisterbos kun je schatten vinden: waterdichte doosjes met daarin een logboek en eventueel een aantal voorwerpen (om te ruilen). Die schat (de cache) is door de speurders aan de hand van GPS-coördinaten te vinden. Heb je de schat gevonden, dan deel je je ervaringen in het logboek of online met anderen.

Wij hebben vast een paar caches (schatten) in en om het Zeisterbos voor je opgezocht:

Het enige wat je nodig hebt is een gratis account bij Geocaching.com. Daar kun je alle beschrijvingen bekijken en downloaden.

De app Geocaching® (iOS/Apple en Android) kun je gebruiken om (gratis) te navigeren naar de gratis caches. Om de Premium caches te vinden heb je een betaald abbonement nodig of gebruik je de informatie van de website om de coordinaten als waypoint in te voeren op je GPS of in een app als OSMAND (Open Street Map voor Android).

Natuur-o-theek (alle dagen)

Datum: zondag 31 december 2023

Weet je: de natuur heeft nooit vakantie en je kunt er altijd naar toe.
De natuur begint al wanneer je de voordeur open doet!

Speciaal voor iedereen hebben wij leuke ´doe´-dingen voor buiten op een rij gezet. Kijk maar eens in onze Natuur-o-theek!

Natuurkwartiertjes (tijdens openingstijden)

Datum: zondag 31 december 2023

Natuurkwartiertjes zijn leuke (gratis) buitenopdrachten van max. 15 minuten. Leuk om tussendoor een keer te doen.
Je vindt de opdrachten in de nestkastjes met het lichtgroene deksel.

Activiteitenkalender

Zin in een activiteit op één van onze locaties? Hieronder ziet u een overzicht van de aankomende activiteiten op al onze locaties.