Activiteitenkalender

Wat is er te doen?

Datum: zaterdag 1 december 2018

MEC heeft ook in 2019 een bomvolle activiteitenkalender! Iedere woensdagmiddag is er iets te doen. Wat kun je tijdens zo'n middag verwachten?

Wij zorgen dat de materialen klaar staan.
Wij richten de activiteiten zo in dat je samen met je kind(eren) lekker aan de slag kunt gaan.
Er is een medewerker van het MEC aanwezig om je op weg te helpen en je vragen te beantwoorden.
Heb je vragen? Mail naar mecmaarssen@odru.nl

27/8 t/m 29/12 Tentoonstelling icoonsoorten

Datum: dinsdag 27 augustus 2019

In de bijenkoof hangt dit najaar een wisselende tentoonstelling van bijzondere plant- en diersoorten. Enerzijds zijn ze bijzonder omdat ze voornamelijk in de provincie Utrecht voor komen, anderzijds omdat ze specifiek in onze provincie bedreigd worden.

Wil je meer weten over deze icoonsoorten? Kijk hier

wo + zo TuinPlantenAsiel

Datum: zondag 1 september 2019 vanaf 14:00 tot 16:00

Soms heb je teveel planten in je tuin. Dus moeten er planten verwijderd worden. En dan? Hopelijk kun je wat kwijt aan buren of vrienden, maar als dat niet zo is? Dan heeft het TuinPlantenAsiel de oplossing: een plek waar je planten die over zijn naar toe kan brengen én waar je ook gratis planten kunt halen.

Open: woensdag en zondag van 14.00u tot 16.00u in de periode van zondag 1 september tot en met zondag 27 oktober.

Wist je dat het TuinPlantenAsiel nog meer locaties heeft waar je terecht kunt?
Kijk hiervoor op
https://nl-nl.facebook.com/plantenasielzeist/

Voor vragen en opmerkingen over het TuinPlantenAsiel kun je rechtstreeks contact met ze opnemen, zie https://nl-nl.facebook.com/plantenasielzeist/.

Struintuin: Struinen met Wilde Bras

Datum: woensdag 18 september 2019 vanaf 14:30 tot 15:30
Doelgroep: Kinderen (5-12)

Van wie kun je beter leren hoe je moet 'overleven' in de Struintuin dan van de enige echte Wilde Bras, elke maand weer kennis maken met een nieuwe skill! Wordt jij ook lid van de Struintuin stam?

Buitenspel inloop Move Mates Green

Datum: woensdag 18 september 2019 vanaf 15:00 tot 16:00

Om de week, op woensdagmiddag van 15.00 tot 16.00 uur (in de even weken), kun je bij De Woudreus actieve spellen doen. Deze activiteit wordt begeleid door kinderen van 10+.die hiervoor een speciale training hebben gevolgd bij Move Mates. Met ondersteuning van een vrijwilliger van De Woudreus gaan ze in duo's een uur lang laten zien hoe leuk het is om samen buiten te spelen. Ben je 4 - 12 jaar, dan kun je meedoen. Aanmelden is niet nodig. Zorg wel dat je op tijd bij de Woudreus bent, want om 15.00uur gaan we écht beginnen. Dat wil je niet missen.

Movemates vindt plaats op 18/9, 2/10,16/10,30/10,13/11,27/11, 11/12

20/9 Peuters in het Wild (2+)

Datum: vrijdag 20 september 2019 vanaf 10:15 tot 11:30
Doelgroep: Baby's & Peuters (0-4)

Kom met je peuter(s) de natuur buiten beleven! Zoek kleine beestjes op de grond, maak de blaadjes aan de bomen wakker, verzamel eten voor Konijn, maak een nestje voor Musje en graaf mee met Mol! We voelen met onze handen vochtige aarde, zacht mos en prikkelblaadjes, roeren in een moddersoepje en ontdekken de grond met onze voeten. Je speelt met je peuter én je peuter kan spelen met de andere kindjes.

Kinderen van 2-4 jaar zijn welkom samen met een begeleider. Bij regen gaat de activiteit ook door. Trek gemakkelijke kleding aan die vies mag worden en waarin het kind warm blijft.

De kassa is open vanaf 10.00u. We vertrekken om 10.15u.

Aanmelden via de link. Kom je vaker? Meld je dan voor iedere afzonderlijke dag aan ajb.

NB: anders dan gewoonlijk is deze bijeenkomst op een vrijdag!

[ Aanmelden » ]

Kom Plassen Jutten op World Cleanup Day

Datum: zaterdag 21 september 2019 vanaf 10:00 tot 12:00
Doelgroep: Kinderen (5-12), Jong volwassenen (13-18), Volwassenen (19-54), Senioren (55+)

Op zaterdag 21 september is het World Cleanup Day. Op deze grootste wereldwijde opruimactie van het jaar gaan mensen in ruim 160 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt geven. En Nederland doet natuurlijk mee! Het doel is om samen zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen. En vooral ook om inzicht te krijgen in de soorten zwerfafval en de herkomst ervan. Dat inzicht is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen. Hoe meer we te weten komen, hoe gerichter we namelijk kunnen werken aan duurzame oplossingen. Een hulpmiddel daarbij is de Literatti app.

Meedoen?
Je kunt meehelpen met opruimen bij Vinkeveen Haven op 21 september tussen 10:00 en 12:00 uur. Kano's en SUP's mogen gratis gebruikt worden, Met een eigen boot, als opstapper of lopend mee doen kan ook. Voor deelnemers zijn er vuilniszakken, grijpers, routekaarten en handschoenen. Er is koffie, thee en limonade voor iedere deelnemer en na afloop wacht er een duurzame traktatie. Je kunt je aanmelden via de facebookpagina van Vinkeveen Haven.

Informatie verzamelen met de app Litterati
Opruimen pakt het probleem van zwerfafval maar ten dele aan. Het pakt de oorzaken niet aan. Een manier om bij te dragen aan een meer structurele aanpak is monitoren wát er ligt. Met de app Litterati kun je foto’s maken van het opgeraapte afval en het materiaal en het merk registreren. Deze app wordt wereldwijd gebruikt om zwerfafval tegen te gaan. Met de informatie worden politiek en bedrijfsleven uitgedaagd om het probleem bij de bron aan te pakken (denk aan statiegeld op flesjes en blikjes of duurzamere verpakkingen). Je kunt de app downladen op je smartphone, via ‘Play Store’ (Android) of de App Store (Apple) https://www.litterati.org/

50 Dingen Feest

Datum: zondag 22 september 2019 vanaf 13:00 tot 16:30

Heb jij alle 50-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-twaalfde al gedaan? Op zondagmiddag 22 september vieren we van 13.00 – 16.30 het 50-dingen feest! We gaan je weer trakteren op 15 superleuke activiteiten uit het 50-dingen boek. Wat je precies kunt verwachten onthullen we komende maanden op facebook: https://www.facebook.com/events/357239928276209/

We hebben mooie aftekenkaarten om alle 15 activiteiten af te kunnen vinken. Neem een picknickkleedje mee of strijk neer op onze picknickbanken voor een hapje en drankje. Toegang tot het feest en de activiteiten is gratis. Voor het eten en drinken betaal je een kleine bijdrage.

Slootje springen, vuurtje stoken of fruit plukken van de boom...
Veel kinderen hebben dat nog nooit gedaan! Zijn die dingen belangrijk om te doen? Ja! Want van buiten bezig zijn, word je vrolijker en wat je buiten leert, leer je nergens anders. Het 50-dingen boek stimuleert om de natuur te ontdekken. Met 50 spannende activiteiten in eigen omgeving kunnen kinderen eindeloos spelen, ontdekken en fantaseren. Net als in de twee voorafgaande jaren reiken we in de 2e en 3e week van september het 50-dingen boek uit aan leerlingen in groep 3.

Woensdagmiddag inloop

Datum: woensdag 25 september 2019 vanaf 13:30 tot 16:30

Elke woensdagmiddag buiten de vakanties zijn we op woensdagmiddag geopend om binnen te lopen. Er zijn van allelei natuur activiteiten, proefjes en ontdek opdrachten te doen. je kan de hele middag komen of maar voor eventjes. Om de week op de even weken wordt er een activiteit georganiseerd door kinderen waar je aan mee kan doen als je wilt

Buitenspel coach Kids Najaar

Datum: woensdag 25 september 2019 vanaf 14:00 tot 16:30

Vind je het leuk om spelletjes te begeleiden en ben je 10 jaar op ouder? Doe dan woensdag 25 september van 14.00 – 16.30 uur mee met de training Move Mates Groen buitenspeelcoach bij De Woudreus in Wilnis. Tijdens de training leer je hoe je voor een groep moet staan, hoe je een spel bedenkt en voorbereidt en hoe je dit uitvoert. De training wordt verzorgd door een buurtsportcoach van Team Sportservice.

Team Sportservice voert het project Move Mates uit op meer dan 30 scholen in de provincie Utrecht, waaronder het Kids College in Wilnis. Move Mates leidt kinderen uit groep 7/8 op tot speelpleincoach. Zij organiseren en begeleiden, met behulp van speciale speelpleinkaarten, allerlei beweegactiviteiten op het schoolplein. Het resultaat: een pauze vol beweging, plezier en persoonlijke ontwikkeling. Met Move Mates worden pauzes weer leuk voor ieder kind! In samenwerking met De Woudreus heeft Sportservice hier de variant Move Mates Groen op ontwikkeld, waarbij de buitenspeelcoaches de rol van speelpleincoach op zich nemen. Interesse om buitenspeelcoach te worden? Meld je dan nu aan via de aanmeld knop

[ Aanmelden » ]

Gouwe ouwe: Kriebelbeestjes zoeken

Datum: woensdag 25 september 2019 vanaf 14:30 tot 15:30
Doelgroep: Kinderen (5-12)

Loeppotjes, zoekkaarten, speuren tussen plantjes en onder tegels. Kom jij ontdekken wat er in de MECtuin en in de Struintuin kruipt en sluipt?

Opruimactie Stelling van Amsterdam, help je mee?

Datum: zaterdag 28 september 2019 vanaf 14:00 tot 16:30
Doelgroep: Kinderen (5-12), Jong volwassenen (13-18), Volwassenen (19-54), Senioren (55+)

Op 28 september 2019 organiseren gemeente De Ronde Venen en gemeente Stichtse Vecht een schoonmaakactie in waterlinie-gebied. Inwoners worden uitgenodigd om de wandelpaden en riviertjes in het landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en Stelling van Amsterdam schoon te maken. Gemeente De Ronde Venen regelt onder andere kano’s om afval uit het water te ‘vissen’.

In de zomer ontstaat zwerfafval in de natuur en dus ook op en rondom het water. Op de oevers en in het water blijft de rommel gemakkelijk liggen. Het najaar leent zich uitstekend om het afval op te ruimen. De gemeente doet we dit natuurlijk al, maar komt niet overal. Fijn als je mee wilt helpen om op minder toegankelijke plekken afval op te ruimen? Vele handen maken licht werk!

Meedoen? Zo werkt het:
1. Op het Fort Abcoude worden routes uitgedeeld (zodat deelnemers niet allemaal hetzelfde stukje schoonmaken). De gemeente deelt hier afvalgrijpers, handschoenen, vuilnisbakken en –zakken uit.

2. Geniet van de wandeling, boot- of kanotocht en verzamel onderweg rondslingerend afval. Je kunt meedoen met je eigen boot, met een kano of te voet.

3. Na afloop zijn deelnemers van harte welkom voor een gezellig samenzijn en een hapje en drankje bij het fort Abcoude.

Praktische informatie
De schoonmaakmiddag vindt plaats op zaterdag 28 september van 14.00 uur – 16.30 uur vanaf fort Abcoude aan de Molenweg 19. Startpunt voor de schoonmaakactie in de gemeente Stichtse Vecht is Fort Maarsseveen. Wij raden je aan om met de fiets te komen. Voor de inkoop van materiaal graag aanmelden via nmederondevenen@odru.nl. Geef ook aan of je een kano wenst te gebruiken en met hoeveel personen je deelneemt. Er zijn geen kosten verbonden aan het gebruiken van een kano, maar er zijn een beperkt aantal kano’s beschikbaar.

De opruimactie is een samenwerkingsproject van de gemeenten Stichtse Vecht en De Ronde Venen. Ze worden ondersteund door Provincie Utrecht, Waternet en Natuurmonumenten. NME centrum De Woudreus is medeorganisator van de opruimactie in de Ronde Venen, samen met Vinkeveen Haven.

Oogstfeest bij NME-Centrum InBredius en op Landgoed Bredius

Zondagmiddag 29 september 13-17 uur
Doelgroep: Baby's & Peuters (0-4), Kinderen (5-12), Jong volwassenen (13-18), Volwassenen (19-54), Senioren (55+)

Zondag 29 september van 13-17 uur vieren we het Oogstfeest bij NME-Centrum InBredius en op Landgoed Bredius.
Met verkoop van appels en peren uit de Brediusboomgaarden en versgeperst appel-perensap. Natuurlijk zijn er nog veel meer actviteiten te doen: daarover later meer. Op ons gezellige terras kun je uitrusten met een stukje appeltaart en een kopje koffie of (zelfgeplukte) thee.
Prijs: toegang tot het feest is gratis. Voor verschillende activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd (o.a. consumptie- en activiteitenbonnen). Bij NME-Centrum InBredius kun je contant betalen en pinnen.

Workshop 'Spelen in het groen: gewoon doen!' Locatie Wickelhofpark

Datum: woensdag 2 oktober 2019 vanaf 09:15 tot 11:30
Doelgroep: Volwassenen (19-54), Senioren (55+)

Zit je kind soms langer binnen op de I-pad dan je lief is? Hoe kun je kinderen enthousiast maken om buiten te gaan spelen? Je krijgt tijdens de workshop suggesties voor natuuractiviteiten die je met kinderen kunt doen, gewoon in het groen in de buurt. Kinderen spelen minder buiten dan vroeger. Uit onderzoeken blijkt dat het voor een goede ontwikkeling en het welzijn van een kind juist erg belangrijk is om buiten te spelen en natuurervaringen op te doen. Je vraagt je af, kan dat wel bij mij in de buurt? Is er wel natuur? Is het niet gevaarlijk? Is het niet saai? Ineke Bams geeft antwoorden en veel tips. Ze heeft jarenlange ervaring op het gebied van natuurbeleving en buiten spelen met kinderen, o.a. bij een buitenschoolse opvang en binnen het basisonderwijs. Ze ontwikkelde de workshop samen met mensen van NME-centrum De Woudreus en Natuurspeelplekken in De Ronde Venen.
Je kunt op twee verschillende plekken meedoen: op woensdag 2 oktober (deze dus) vanaf 9:30 uur in het Wickelhofpark in Mijdrecht (verzamelen om 9:15 uur op de parkeerplaats bij de flats aan de Kamille). De andere workshop vindt plaats op 9 oktober om 9:30 uur in het Speelwoud in Wilnis.

De workshop duurt twee uur, deelname is gratis. Per locatie is plek voor maximaal 20 deelnemers. De workshop wordt mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht vanuit het programma “Groen doet goed”.

[ Aanmelden » ]

2/10 Peuters in het Wild (2+)

Datum: woensdag 2 oktober 2019 vanaf 10:15 tot 11:30
Doelgroep: Baby's & Peuters (0-4)

Kom met je peuter(s) de natuur buiten beleven! Zoek kleine beestjes op de grond, maak de blaadjes aan de bomen wakker, verzamel eten voor Konijn, maak een nestje voor Musje en graaf mee met Mol! We voelen met onze handen vochtige aarde, zacht mos en prikkelblaadjes, roeren in een moddersoepje en ontdekken de grond met onze voeten. Je speelt met je peuter én je peuter kan spelen met de andere kindjes.

Kinderen van 2-4 jaar zijn welkom samen met een begeleider. Bij regen gaat de activiteit ook door. Trek gemakkelijke kleding aan die vies mag worden en waarin het kind warm blijft.

De kassa is open vanaf 10.00u. We vertrekken om 10.15u.

Aanmelden via de link. Kom je vaker? Meld je dan voor iedere afzonderlijke dag aan ajb.

[ Aanmelden » ]

Landelijk thema eet insektendag: Krijg de Kriebels

Datum: woensdag 2 oktober 2019 vanaf 14:30 tot 15:30
Doelgroep: Kinderen (5-12)

Durf jij een meelworm te eten? Echt niet spannend en vies!

6/10 Hmmm.... Pizza uit de leemoven!

Datum: zondag 6 oktober 2019 vanaf 12:30 tot 16:30

Onze pizzabakkers van Ronde Tafel 147 (Kromme Rijn) zijn er weer. Kom ook genieten van hun heerlijke/eerlijke pizza's die zij speciaal voor De Boswerf komen maken.

6/10 Workshop: pizza maken

Datum: zondag 6 oktober 2019 vanaf 14:00 tot 15:30

Maak samen met de pizzabakkers van Ronde Tafel 147 (Kromme Rijn) je eigen pizza van verse ingrediënten en laat 'm afbakken in onze leemoven. Hmmmm…

Workshop 'Spelen in het groen: gewoon doen!' Locatie Speelwoud

Datum: woensdag 9 oktober 2019 vanaf 09:15 tot 11:30
Doelgroep: Volwassenen (19-54), Senioren (55+)

Zit je kind soms langer binnen op de I-pad dan je lief is? Hoe kun je kinderen enthousiast maken om buiten te gaan spelen? Je krijgt tijdens de workshop suggesties voor natuuractiviteiten die je met kinderen kunt doen, gewoon in het groen in de buurt. Kinderen spelen minder buiten dan vroeger. Uit onderzoeken blijkt dat het voor een goede ontwikkeling en het welzijn van een kind juist erg belangrijk is om buiten te spelen en natuurervaringen op te doen. Je vraagt je af, kan dat wel bij mij in de buurt? Is er wel natuur? Is het niet gevaarlijk? Is het niet saai? Ineke Bams geeft antwoorden en veel tips. Ze heeft jarenlange ervaring op het gebied van natuurbeleving en buiten spelen met kinderen, o.a. bij een buitenschoolse opvang en binnen het basisonderwijs. Ze ontwikkelde de workshops samen met mensen van NME-centrum De Woudreus en Natuurspeelplekken in De Ronde Venen.
Je kunt op twee verschillende plekken meedoen: op woensdag 9 oktober (deze dus) om 9:30 uur in het Speelwoud in Wilnis. De andere workshop vindt plaats op 2 oktover in het Wickelhofpark in Mijdrecht (verzamelen op de parkeerplaats bij de flats aan de Kamille).

De workshops duren twee uur, deelname is gratis. Per locatie is plek voor maximaal 20 deelnemers .De workshops worden mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht vanuit het programma “Groen doet goed”.

[ Aanmelden » ]

9/10 Peuters in het Wild (2+)

Datum: woensdag 9 oktober 2019 vanaf 10:15 tot 11:30
Doelgroep: Baby's & Peuters (0-4)

Kom met je peuter(s) de natuur buiten beleven! Zoek kleine beestjes op de grond, maak de blaadjes aan de bomen wakker, verzamel eten voor Konijn, maak een nestje voor Musje en graaf mee met Mol! We voelen met onze handen vochtige aarde, zacht mos en prikkelblaadjes, roeren in een moddersoepje en ontdekken de grond met onze voeten. Je speelt met je peuter én je peuter kan spelen met de andere kindjes.

Kinderen van 2-4 jaar zijn welkom samen met een begeleider. Bij regen gaat de activiteit ook door. Trek gemakkelijke kleding aan die vies mag worden en waarin het kind warm blijft.

De kassa is open vanaf 10.00u. We vertrekken om 10.15u.

Aanmelden via de link. Kom je vaker? Meld je dan voor iedere afzonderlijke dag aan ajb.

[ Aanmelden » ]

Activiteitenkalender

Zin in een activiteit op één van onze locaties? Hieronder ziet u een overzicht van de aankomende activiteiten op al onze locaties.

Meer activiteiten zoeken in GroenGelinkt

Bent u op zoek naar andere groene activiteiten in onze regio? Zoek dan verder in onze GroenGelinkt schermen via de zoekknop hieronder:

GroenGelinkt