Michel Heijdra mee op energiecontrole met de ODRU
Laatst gewijzigd op: 10 januari 2024

Op energiecontrole met Michel Heijdra, directeur-generaal Klimaat en Energie

Energiebesparing is cruciaal, stelt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Daarom ging Michel Heijdra, directeur-generaal klimaat en energie, onlangs op energiecontrole met Paul Prijs, toezichthouder bij de ODRU. Heijdra: “Wij hopen dat het nieuwe kabinet het belang van hiervan ziet”.

Het bezoek van het ministerie begon met een bijeenkomst in het gemeentehuis. Wouter van der Steen, Projectleider Verduurzaming energieverbruik bij de afdeling toezicht en handhaving van de ODRU, gaf uitleg over het soort bedrijven waar controle op wordt uitgevoerd, hoe dat toezicht eruit ziet en wat de prioriteiten hierbij zijn.

Rol van het ministerie

Hierna volgde een gesprek over de uitdagingen van omgevingsdiensten en de rol van het ministerie. “Energiebesparing is heel belangrijk”, aldus Heijdra. “Wij hopen dat het nieuwe kabinet het ziet als ondernemers helpen, en niet hinderen. Want de verplichte maatregelen verdien je in 5 jaar terug. Door de situatie met Rusland zie je ook hoe belangrijk het is dat we minder afhankelijk worden van gas.”

Energiecontrole

Vanuit het gemeentehuis ging de delegatie op bezoek bij Vacuüm Specials in Woerden. Wat volgde was een standaard energiecontrole van het bedrijf, waarbij de directeur-generaal en zijn gevolg mee mochten kijken. De toezichthouder bekeek de energieverbruikscijfers en ging vervolgens in gesprek over de besparingsmogelijkheden. De directeur van het bedrijf gaf hierbij aan dat sommige besparingen zoals zonnepanelen lastig te realiseren zijn, omdat ze geen eigenaar zijn van het pand. “Je kunt een gezamenlijke beloning met de eigenaar afspreken, zodat je er beide van profiteert”, adviseerde de toezichthouder.

Verder besparen

In het kantoor van het bedrijf, dat bijvoorbeeld onderdelen levert voor de ruimtevaart, ging het verder over het verbruik van lampen, perslucht, elektromotoren en verwarmings- en ventilatiesystemen. De toezichthouder en de directeur bespraken de mogelijkheden om verder te besparen, bijvoorbeeld door middel van ledverlichting met bewegingsmelders, plaatselijke (infrarood)verwarming, de optimalisering van de persluchtsystemen en het aanschaffen van een energiebewakingssysteem.

Werkschoenen aan

Daarna gingen de helmen op en de werkschoenen aan, waarna de toezichthouder en het gezelschap van het Ministerie samen een ronde maakten door het bedrijf. Hierbij werden de zaken bekeken die in het kantoor werden besproken. Na het bezoek krijgt het bedrijf een controlebrief met de bevindingen van de toezichthouder.

Meer informatie

Kijk op Odru.nl voor meer informatie over energie besparen bij jouw bedrijf.