Laatst gewijzigd op: 13 november 2023

Een dag Ultrasonic met onze geluidsadviseur

John Ruijer, adviseur geluid bij de ODRU, hield zaterdag 8 juli 2023 bij Ultrasonic in Maarssen het geluidsniveau in de gaten en was voor omwonenden telefonisch bereikbaar voor geluidsklachten.

Omdat rondom het festivalterrein heel wat woningen zijn gelegen, is met de gemeente afgesproken dat de geluidsmetingen voor iedereen live te volgen zijn (www.db-brothers.nl/ultrasonic/). Er werd op verschillende omgevingspunten in drie windrichtingen gemeten waarbij op iedere locatie eenzelfde opstelling is geplaatst.

“Net als iedereen kon ik ook op afstand meekijken naar de geluidsniveaus rondom de plassen en zag dat het zwaartepunt door de zuidoostenwind dit jaar aan de Oudedijk lag. Daar kwamen de eerste drie klachten ook vandaan. Mijn telefoonnummer fungeerde als klachtenlijn, dus ik was vanaf het begin al vanuit huis standby met notitieboekje, pen, oplader en telefoon bij de hand. De vergunde geluidsnormen werden niet overschreden. Op een gegeven moment verschoof het zwaartepunt en was de geluidsbelasting op alle drie de vaste meetpunten bijna even hoog. Uiteindelijk besloot ik bij een toenemende geluidsbelasting om naar Maarssen te rijden om op locatie aanwezig te zijn voor eventuele klachten en handmatige geluidsmetingen bij de gehinderden.

In de laatste 3 uur van het evenement heb ik nog twee klachten ontvangen. Ik ben naar één van die melders geweest om daar te meten. Die woning lag wel aan de Maarsseveense Plassen, maar wat verder weg. Wat bij die woning vooral opviel was dat de bassen daar nauwelijks doorkwamen. De dreunende bassen vormen doorgaans de grootste bron van hinder. Maar ook in absolute zin waren de geluidsniveaus daar niet hoog. De hinderbeleving kan echter per persoon enorm verschillen en dat zorgt ervoor dat deze bewoner wél veel hinder van het evenement had, terwijl een andere bewoner aan de Herenweg (waar veel meer bassen te horen waren) vond dat zo’n evenement voor één dag in het jaar gewoon moet kunnen. Die beleving is zo persoonlijk. Dat blijft me verbazen.”

De zomer is het evenementen- en festivalseizoen. Wij adviseren onze gemeenten over de geluidsnormen in de vergunning en houden desgewenst tijdens het evenement of festival in de gaten of deze normen niet overschreden worden.