Laatst gewijzigd op: 13 november 2023

Toezichthouders treffen 17.000 m3 vervuild hout aan in Ameide

Na verschillende meldingen van overlast, troffen toezichthouders van de ODRU een stapel van 17.000 m3 vervuild en broeiend hout aan in een veenweidegebied tussen Ameide en Harmelen. Met de inspectie die daarop volgde is bodemvervuiling in het gebied voorkomen.

Schadelijke stoffen

Op de locatie in Ameide werden pogingen gedaan om met de hand, en met behulp van een zeeftrommel, stukken plastic uit de partij hout te verwijderen. Tijdens deze werkzaamheden is het vervuilde hout gaan broeien en heeft het meerdere keren vlam gevat. Om dit te koelen werd vervolgens oppervlaktewater gebruikt. Na verschillend meldingen van overlast troffen toezichthouders van de ODRU een hoge concentratie plastic afval en PAK’s (schadelijke stoffen die ontstaan als organisch materiaal verbrandt bij hoge temperaturen) aan in de stapel.

Gasleiding project

De berg ‘geklepeld’ (grof gehakt) hout was bedoeld voor het stabiliseren van de bodem bij een project aan de Aakterveldsesteeg in Ameide. Dit was nodig voor de aanleg van een gasleiding door het veenweidegebied tussen Ameide en Harmelen. In totaal is voor dit project naar schatting een berg van ruim 100.000 m3 geklepeld hout nodig.

Bodem- en grondwatervervuiling

De vervuilde berg wordt nu afgevoerd naar een tussenopslag voor verdere verwerking van de afvalstroom. Zonder de tussenkomst van de ODRU was het vervuilde hout mogelijk in de bodem en in het grondwater verdwenen.

Toezicht en handhaving

Lees meer over toezicht en handhaving bij de ODRU.