Zonnepanelen om energie te besparen
Laatst gewijzigd op: 30 januari 2024

Voldoe aan de informatieplicht energiebesparing en voorkom een boete van 3000 euro

Bedrijven met een hoog energieverbruik, die nog niet gemeld hebben wat hun energiebesparende maatregelen zijn, moeten dat voor 1 maart 2024 alsnog doen. Doen ze dit niet dan kan er een dwangsom van 3000 euro worden opgelegd.

Om welke bedrijven gaat het?

Het gaat om bedrijven met een jaarlijks energieverbruik van meer dan 25.000 m3 aan gas of 50.000 kWh aan elektriciteit. Daarbij hebben we het over het afgenomen elektriciteitsverbruik van het net, plus het eventuele verbruik van eigen zonnepanelen.

Energiebesparende maatregelen

Ben je een bedrijf met een hoog verbruik, dan ben je verplicht om alle energiebesparende maatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terug kunnen verdienen. Hiervoor is een lijst met erkende maatregelen opgesteld die je als bedrijf moet hebben genomen. Deze lijst is onlangs geüpdatet. Lees meer over de nieuwe maatregelen op rvo.nl.

Informatieplicht

Grootverbruikers zijn ook verplicht de overheid actief te informeren over energiebesparende maatregelen die ze genomen hebben.

Melding indienen

Verbruik je meer dan de ondergrenzen en heb je vóór 1 maart 2024 geen melding ingediend dan kun je een dwangsom van €3.000,- euro opgelegd krijgen. Je kunt je melding alsnog indienen via rvo.nl.

eHerkenning nodig

Om de informatieplichtrapportage in te dienen heb je een eHerkenning niveau 2+ of hoger nodig, met machtiging RVO-diensten niveau EH2+. Meer informatie is te vinden op eherkenning.nl.
Let op: er zit ongeveer 2 weken doorlooptijd op het aanvragen van een eHerkenningsmiddel. Zorg er dus voor dat u deze op tijd aanvraagt.

Meer informatie

Bekijk onze uitgebreide pagina over energieregelgeving en energietoezicht