Recylebar
Sinds de Week van de Circulaire Economie 2024 staat er in de tuin van MEC Maarssen een heuse Recyclebar. De Recyclebar, gemaakt van een derdehands bakfiets, is een mobiele plek waar je overbodige materialen kunt inleveren die buiten ons reguliere afval scheidings-traject vallen. Het zijn stuk voor stuk spullen die zeer gemakkelijk een prachtige nieuwe bestemming kunnen krijgen. Zo draag je bij aan onnodige verspilling, een circulaire samenleving én maak je anderen blij.
Onze Recyclebar heeft twaalf bakken die gevuld mogen worden met verschillende producten. Deze spullen vinden door samenwerking, creativiteit en recycling weer een nieuwe bestemming.
Kurken
Dit mooie natuurproduct is een fantastisch basisproduct voor verschillende toepassingen. Denk aan ecologisch isolatiemateriaal, grondbedekker voor tuinbouw, schoenzolen, wandbekleding. Ook kan het geperst worden in alle denkbare vormen. De biologische winkelketen Odin zamelt ze in en zorgt dat ze bij de organisatie Nelemans in Zutphen terechtkomen. Door het project Kurkretour krijgen ze een tweede leven.
(Oude) mobieltjes en tablets
Oud of kapot? De organisatie Eeko ontmanteld deze apparaten waarbij gebruikte materialen gescheiden en gerecycled worden. Apparaten die nog werken worden gerefurbished of krijgen in ontwikkelingslanden een tweede leven. De opbrengst van de materialen gaat naar goede doelen, in ons geval naar Stichting Cliniclowns.
Douwe Egberts- en Pickwickpunten
Spaarpunten over? De Lions in Woerden heeft met Douwe Egberts een afspraak gemaakt dat ze de punten verdubbelen. Voor deze punten krijgen ze pakken koffie. Deze worden aan de lokale Voedselbank gedoneerd.
Lege stiften, pennen en markers
Wat doe jij met een (hele fijne:) pen of stift waarvan de inkt op is? De vervulling vervangen is qua voetprint de beste optie. Dit zit helaas niet meer in ons systeem en is tegenwoordig vaak ook niet eens meer mogelijk. De pen verdwijnt hierdoor bij het restafval. Zonde! De firma Edding kan namelijk 80% van je pen, stift of marker hergebruiken.
Klein papierwaren
Schriften, schets- of notieblokjes over? Wij zamelen ze in voor de lokale Schoenendoosactie. Jaarlijks stelt deze organisatie in samenwerking met vele basisschool(leerlingen) prachtige dozen samen, vol handige en leuke spullen. Deze ‘schatkistjes’ komen bij kinderen in aandachts- of ontwikkelingslanden terecht, om ze te verblijden.
Pennen, potloden, linialen en gummen
Hoeveel gummen, pennen, liniaaltjes en andere bruikbare spullen heb jij dubbel in je kast liggen? Ontspullen? Breng ze naar onze Recyclebar! Wel graag nette en bruikbare spullen want het worden cadeautjes. Wij zamelen ze in voor de lokale Schoenendoosactie. Jaarlijks stelt deze organisatie in samenwerking met vele basisschool(leerlingen) prachtige dozen samen, vol handige en leuke spullen. Deze ‘schatkistjes’ komen bij kinderen in aandachts- of ontwikkelingslanden terecht, om ze te verblijden.
Fournituren en knopen
Tegenwoordig krijg je bij veel kledingstukken die nieuw koopt reserve knopen. Puilt jouw knopenpot ook uit? Dagbesteding De Werkspecht in Maarssenbroek gebruikt knopen als knutselmateriaal en maakt hier mooie nieuwe dingen van. Klitteband, gespen, metalen ringen, ritsen en ander metalen gerief worden ‘duurzaamtastisch’ doorgeschoven naar Nanouschka uit Maarsen van La Femme Qui Rit, een Nederlands bedrijfje die van oud gebruikt leer nieuwe tassen en andere mooie spullen maakt.
Garen en bolletjes wol (katoen of 100% wol)
Inwoonster uit Stichtse Vecht haakt van katoen superschattige knuffels die ze verkoopt. De volledige opbrengst gaat naar kinderen via Stichting Kika. Heb je nog (restjes) katoen over, stop ze in een van de emmers. Restje wol blijven in MEC Maarssen voor diverse knutselactiviteiten, bijvoorbeeld voor het vullen van nestgardes voor de vogels. Met synthetische producten doen wij niets.
(Kapotte) paraplu’s
Is je paraplu kapot gewaaid? Deze bestaat uit plastic en metaal en zou gescheiden bij het afval terecht moeten komen. Lever ze bij ons in… het liefst veel gekleurde exemplaren! Van het plastic gaan we buitenslingers (laten) maken die een leven lang meegaan. We zoeken hiervoor nog mensen of partijen die ons hierin willen begeleiden. Interesse? Neem contact met ons op.
Klein gereedschap
Puilt je gereedschapskist of schuur uit van overtollige maar nog bruikbare klein gereedschap? Stichting Vraag en Aanbod Internationaal zamelt ze in voor mensen uit verschillende landen in Afrika. De vrijwilligers combineren het gecontroleerde en opgeknapte gereedschap in volledige, gebruiksklare sets per beroepsgroep waarna ze per zeecontainer in grote partijen vervoerd worden. Dit biedt mensen in ontwikkelingslanden kans op een betere toekomst.
Kroonkurken
Wist je dat kroonkurken nog geld waard zijn? In Woerden is er een inwoner die ze inzamelt en naar een oud ijzer handelaar brengt. De opbrengst schenkt ze aan een goed doel uit de regio. Iemand interesse om dit voor Stichtse Vecht te gaan doen? Zo niet, dan zorgen we ervoor dat ze bij de Duurzame Winkel in Woerden in hun Recyclebar terecht komen.
Meer leuke ideeën?
Kun jij bepaalde spullen goed gebruiken voor een mooi en duurzaam up- of recyclingsproject? Neem contact met ons op.
Wil je de recyclebar bezoeken of doneren?
Geopend op maandag, woensdag en donderdag (niet tijdens schoolvakanties) van 9.00-17.00 uur. Locatie: MEC Maarssen, Reigerskamp 197 in Maarssen.
De bedenker
Inwoner en vrijwilligster Jacqueline Voordenne van Duurzaam Woerden is de bedenker van de Recyclebar. In samenwerking met haar, is onze Recyclebar gerealiseerd. Wij hopen van harte dat vele andere Recyclebars zullen volgen. Voor meer info https://duurzaamwoerden.nl/recyclebar/