De Boswerf activiteiten

02/10 GEANNULEERD Pizza...mmmm!

Datum: zondag 2 oktober 2022 vanaf 12:00 tot 16:00

Onze pizzabakkers van Ronde Tafel 147 (Kromme Rijn) zijn er weer!

Kom ook genieten van hun heerlijke/eerlijke pizza's die zij speciaal voor De Boswerf komen maken!

€3,50 (halve pizza, € 7,- (hele pizza) | Vrije inloop | ALL

02/10 GEANNULEERD Workshop: pizza bakken

Datum: zondag 2 oktober 2022 vanaf 12:30 tot 13:15

Maak samen met de pizzabakkers van Ronde Tafel 147 (Kromme Rijn) je eigen pizza van verse ingrediënten en laat ´m afbakken in onze leemoven. Hmmmm…

Prijs: € 7,00 (incl. halve pizza) | Leeftijd: 4+

Groene lezing de levende tuin, een fijne plek voor mens en dier door Frederike van der Kooij

Datum: donderdag 6 oktober 2022 vanaf 20:00 tot 22:00
Doelgroep: Jong volwassenen (13-18), Volwassenen (19-54), Senioren (55+)

Frederieke van der Kooij geeft op 6 oktober een lezing over de levende tuin bij het Kunstenhuis Idea in Zeist. In die levende tuin is er ruimte voor alles wat leeft: mens, plant en dier. Inheemse planten en verschillende biotopen (hoog-laag, nat-droog, schaduw-zon, open-dichtbegroeid) zorgen voor een natuurlijke balans en maken je tuin weerbaar tegen plagen en extreme droogte of regenval. En dat maakt je tuin een fijne plek om te zijn, makkelijk te onderhouden en klimaatbestendig. Het toepassen van planten die van oudsher thuishoren in het gebied waar jouw tuin ligt is van groot belang om de biodiversiteit te herstellen en de natuur weerbaar te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. In deze lezing vertelt ze niet alleen waarom inheemse planten zo belangrijk zijn, maar ook welke inheemse planten geschikt zijn voor jouw tuin, waar je op moet letten bij het beplanten van een tuin en waar je de juiste informatie en producten vindt. Ook geeft ze tips om natuurlijke helpers, voedsel en beschermers slim in te zetten voor een onderhoudsvriendelijke tuin.

Frederike van der Kooij
Van jongs af aan is de natuur onderdeel van haar leven. Als dochter van een rentmeester kwam ze als klein meisje al op landgoederen en ging ze met de jachtopziener en boswachter mee op sleeptouw. ‘Mijn vader wist alles van bomen en mijn moeder alles van vogels, bloemen en planten. Hun gezamenlijke kennis besloeg zo ongeveer Heukels' Flora (hét naslagwerk van de Nederlandse flora). Ik ben met groot enthousiasme Biodiversituin gestart en ik ontwerp buitenruimtes die in balans zijn met de natuur. Het plezier, de verwondering en de ontspanning die ik als tuinder ken, wens ik iedereen van harte toe en wil ik graag doorgeven. Daarbij hoop ik door het delen van kennis mensen bewust te maken van de invloed die wij op de natuur hebben en de verantwoordelijkheid die daaruit voortvloeit om als rentmeesters met onze leefomgeving om te gaan.’

Groene lezing
Dit is de derde lezing in een reeks van vier die KunstenHuis Idea in 2022 organiseert samen met de lokale natuur- en milieuorganisaties: Stichting Milieuzorg Zeist, KNNV, NME De Boswerf, IVN, de Algemene Seniorenvereniging Zeist (ASZ) en de Volksuniversiteit Zeist. De lezing vindt plaats van 20:00 – 22:00 uur.
Kosten: € 12,50 / € 4,00 voor van de leden samenwerkende natuur en milieu organisaties, leden ASZ en leden Bibliotheek KunstenHuis. Aanmelden voor de lezing kan via Kunstenhuisidea.nl/agenda/lezingen of aan de bibliotheek balie van Kunstenhuis Idea en (indien voorradig) bij de ingang van de zaal, beiden uitsluitend per pin.

12/10 Infomiddag in het Klimaatpaviljoen

Datum: woensdag 12 oktober 2022 vanaf 13:00 tot 16:00

Het klimaat verandert, we merken het allemaal! Ook jij kan iets doen in je tuin om de gevolgen te verminderen. Hoe? Dit leggen we je graag uit in ons Klimaatpaviljoen met inspirerende voorbeelden.
Je hoeft je niet aan te melden. Loop gerust even binnen!

wo 12 oktober | 13.00u - 16.00u
toegang gratis | Leeftijd: 8+

Geocaching in het Zeisterbos (alle dagen)

Datum: zondag 31 december 2023

Lekker naar buiten? Ga schatzoeken in het Zeisterbos!
Moeilijk? Nee hoor, ga maar eens proberen!

Op verschillende plekken in en om het Zeisterbos kun je schatten vinden: waterdichte doosjes met daarin een logboek en eventueel een aantal voorwerpen (om te ruilen). Die schat (de cache) is door de speurders aan de hand van GPS-coördinaten te vinden. Heb je de schat gevonden, dan deel je je ervaringen in het logboek of online met anderen.

Wij hebben vast een paar caches (schatten) in en om het Zeisterbos voor je opgezocht:

Het enige wat je nodig hebt is een gratis account bij Geocaching.com. Daar kun je alle beschrijvingen bekijken en downloaden.

De app Geocaching® (iOS/Apple en Android) kun je gebruiken om (gratis) te navigeren naar de gratis caches. Om de Premium caches te vinden heb je een betaald abbonement nodig of gebruik je de informatie van de website om de coordinaten als waypoint in te voeren op je GPS of in een app als OSMAND (Open Street Map voor Android).

Natuur-o-theek (alle dagen)

Datum: zondag 31 december 2023

Weet je: de natuur heeft nooit vakantie en je kunt er altijd naar toe.
De natuur begint al wanneer je de voordeur open doet!

Speciaal voor iedereen hebben wij leuke ´doe´-dingen voor buiten op een rij gezet. Kijk maar eens in onze Natuur-o-theek!

Natuurkwartiertjes (tijdens openingstijden)

Datum: zondag 31 december 2023

Natuurkwartiertjes zijn leuke (gratis) buitenopdrachten van max. 15 minuten. Leuk om tussendoor een keer te doen.
Je vindt de opdrachten in de nestkastjes met het lichtgroene deksel.