De Boswerf activiteiten

Tel thuis mee tijdens de Nationale Bijentelling

Datum: zaterdag 17 april 2021 tot 23:59

In het weekend van 17 en 18 april is weer de Nationale Bijentelling. Tel je ook mee? Gewoon thuis, in je tuin. Download het telformulier en het bijengidsje.

Door je aan te melden op de website van de Nationale Bijentelling word je van alles op de hoogte gehouden.

Vanaf 17 april kun je ook je waarnemingen doorgeven op www.nationalebijentelling.nl/
Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen.

Wil je nog meer doen voor bijen? Kijk dan snel op www.voerdebijbij.nl voor een adres van een Voedselbank voor bijen, bij jou in de buurt. Hier kun je een gratis zakje zaad ophalen, zolang de voorraad strekt.

Kweek de hoogste zonnebloem

Datum: dinsdag 20 april 2021

Vanaf dinsdag 20 april kun je in bibliotheek Idea Cultuur in Zeist een pakketje ophalen waarmee je thuis zonnebloemen kan kweken. Leuk om te doen en goed voor bijen en andere insecten. En de pitten zijn later voedsel voor allerlei vogels.
Je krijgt een potje, 3 zonnebloemzaden en een dagboekkaart waarop je alles kunt bijhouden. Eind september krijgt de kweker van de hoogste zonnebloem een prijs. Wees er snel bij, op = op!

v.a. 20 apr | gratis | Leeftijd: ALL

Minituintje maken met de Groener & Cooler tas (ophalen tussen 10.00u en 11.30u)

Datum: woensdag 21 april 2021 vanaf 10:00 tot 11:30

Weleens gehoord van hittestress? Hitte, droogte, hoosbuien…?
Nee? Denk dan maar eens terug aan afgelopen zomer: het was zó warm dat je elke dag wel een ijsje kon eten en regelmatig was er een enorme hoosbui waardoor de straten onderliepen!

Samen kunnen we ons voorbereiden op een toekomst waarin dit vaker zal plaats vinden. Hoe? Door het buiten Groener & Cooler te maken! Oftewel: doe mee met de klimaatadaptatie in Zeist!

Bij De Boswerf kun je voor de meivakantie een Groener & Cooler tas bestellen voor je eigen tuin of balkon. In de tas zitten beschrijvingen en plantjes voor toffe 'do it yourself'-projecten om jouw eigen tuin of balkon iets meer klimaatproof te maken. Iets voor jou? Ga dan aan de slag met je eigen geveltuintje en minivijver of maak een insectenhotelletje en ontdek waarom dit belangrijk is. Leuk toch?

De Groener & Cooler tas is voor kinderen vanaf 8 jaar. Ook leuk als gezamenlijke activiteit met je ouders/verzorgers. Bestellen kan via de aanmeldlink.

In de tas zitten onder andere:

  • een set van 4 plantjes voor je geveltuintje
  • 1 waterplantje en wat vijversubstraat voor je minivijver
  • zaadjes voor 1 m2 bijen- en vlindervriendelijke bloementuin

De tas kost slechts €7,50 (met dank aan een bijdrage van de Gemeente Zeist)

Op woensdag 21 april kunnen de Groener & Cooler tassen Covid-proof opgehaald worden bij De Boswerf. Max. 1 tas per aanmelding.

[ Aanmelden » ]

Kabouterdorp inspiratieblad

Datum: donderdag 22 april 2021

Er is een kabouterdorp in de aanbouw!

Wegens groot succes zijn alle bouwpakketten voor het kabouterdorp al uitverkocht. Maar niet getreurd: bouwen kun je ook met eigen materialen! Op ons inspiratieblad vindt je al heel veel ideeën. Download het dus snel en bouw mee!

Heb je iets moois geknutseld? Laat het ons zien! Tag ons op Instagram en Facebook en noem je straat en wijk. Wie weet krijg je ook bezoek van een kabouter uit de buurt!

#kabouterdorp

6/5 workshop Reuze Bellen Blazen (5+) - groep 10.30u

Datum: donderdag 6 mei 2021 vanaf 10:30 tot 11:30

6 mei is het Internationale Bellenblaasdag.

Onze meester-bellenblazer Marjon verzorgt dan weer 4 workshops Reuzenbellen blazen. Deelname alleen na aanmelding.

Kosten: € 6,00, Leeftijd: 5+
Je meldt je nu aan voor de groep van 10.30u.

(planning is onder voorbehoud ivm RIVM richtlijnen).

[ Aanmelden » ]

16/5 Workshop: pizza bakken (4+) - starttijd 12.15u

Datum: zondag 16 mei 2021 vanaf 12:15 tot 13:15

Maak samen met de pizzabakkers van Ronde Tafel 147 (Kromme Rijn) je eigen pizza van verse ingrediënten en laat 'm afbakken in onze leemoven. Hmmmm…

Prijs: € 6,00 (incl. halve pizza) | Leeftijd: 4+ | aanmelden verplicht

Betalen bij aankomst bij de balie van De Boswerf.
Je meldt je nu aan voor de groep van 12.15u.

(Planning is onder voorbehoud ivm RIVM richtlijnen)

[ Aanmelden » ]

Geocaching in het Zeisterbos

Datum: vrijdag 31 december 2021

Lekker naar buiten? Ga schatzoeken in het Zeisterbos!
Moeilijk? Nee hoor, ga maar eens proberen!

Op verschillende plekken in en om het Zeisterbos kun je schatten vinden: waterdichte doosjes met daarin een logboek en eventueel een aantal voorwerpen (om te ruilen). Die schat (de cache) is door de speurders aan de hand van GPS-coördinaten te vinden. Heb je de schat gevonden, dan deel je je ervaringen in het logboek of online met anderen.

Wij hebben vast een paar caches (schatten) in en om het Zeisterbos voor je opgezocht:

Het enige wat je nodig hebt is een gratis account bij Geocaching.com. Daar kun je alle beschrijvingen bekijken en downloaden.

De app Geocaching® (iOS/Apple en Android) kun je gebruiken om (gratis) te navigeren naar de gratis caches. Om de Premium caches te vinden heb je een betaald abbonement nodig of gebruik je de informatie van de website om de coordinaten als waypoint in te voeren op je GPS of in een app als OSMAND (Open Street Map voor Android).

Natuur-o-theek

Datum: vrijdag 31 december 2021

Weet je: de natuur heeft nooit vakantie en je kunt er altijd naar toe.
De natuur begint al wanneer je de voordeur open doet!

Speciaal voor iedereen hebben wij leuke 'doe'-dingen voor buiten op een rij gezet. Kijk maar eens in onze Natuur-o-theek!